john-looy-hjJgXzjL_WA-unsplash

Ekološki odgovoran porod: Ova bolnica uvela je održivi rajski plin za smanjenje bolova

GREEN_300_listici_sredina

Prvi u svijetu

Četverosatni porod ima isti CO2 otisak kao vožnja 1500 km automobilom, ali ne i u rodilištu u Kopenhagenu gdje su ovih dana predstavili posebno i jedinstveno postrojenje koje pomaže razgraditi dušikov oksid u neutralne plinove prije ispuštanja u atmosferu čime cijeli proces postaje održiv i klimatski prihvatljiv.

Bolnica Hvidovre, smještena u predgrađu metropole Kopenhagena, ima najveće rodilište u cijeloj Danskoj. To je također mjesto gdje trudnice mogu primiti dušikov oksid (N2O) kao anestetik za pomoć pri porođajnim bolovima, a ovih su dana objavili kako će od sada ovakav tretman imati i svoju ekološki odgovornu komponentu. Naime, bolnica je predstavila posebno i jedinstveno postrojenje koje pomaže razgraditi dušikov oksid u neutralne plinove prije ispuštanja u atmosferu čime cijeli proces postaje održiv i klimatski prihvatljiv.

Nakon što je utvrđeno da je davanje dušikovog oksida sigurno, njegova je primjena trebala biti nastavljena 2021. godine, no onda ju je pandemija Covida ponovno odgodila do sada. Međutim, u međuvremenu, zbog porasta ekološke svijesti u Danskoj, morao se uzeti u obzir još jedan aspekt N2O – njegov veliki ugljični otisak. Iako plin za smijanje ne sadrži ugljik, smatra se jednim od stakleničkih plinova koji pridonose globalnom zagrijavanju.

Dakle, za sve namjene i svrhe, njegov se utjecaj mjeri u usporedbi s uobičajenim CO2. “Tzv. rajski plin vrlo je snažan staklenički plin koji utječe na klimu 300 puta više od CO2. Stoga nam je bilo važno razmotriti možemo li učiniti nešto s instalacijom kako bismo ograničili emisije u ovom području, a to smo uspjeli učiniti s destruktorom”, objasnio je Jannick Rasmussen, voditelj odjela za zdravstvena svojstva u Kopenhagenu.

N2O se ne apsorbira u tijelu, pa kada pacijent ponovno izdahne plin, on se preko crijeva u maski vodi do destruktora. Takozvani destruktor radi poput katalizatora automobila koji razgrađuje iskorišteni dušikov oksid u ekološki neutralne tvari. Smanjeni ugljični otisak je stoga značajan, s obzirom na to da se u bolnici godišnje koriste 2 tone N2O, što bi odgovaralo 600 tona CO2. Drugim riječima, porođajni proces od 4 sata jednak je vožnji automobila 1500 kilometara kada se koristi N2O, no s novim projektom, sada je blizu nule.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.