zach-reiner-uPOd80Sg8uQ-unsplash

Ekološki kupaonski tepih koji održava sam sebe

GREEN_300_listici_sredina

Kad kupaona postane najljepša tropska šuma

Nguyen La Chanh dizajnirala je ovu prostirku za kupaonu od mahovine kao projekt u sklopu diplomskog rada na ECAL-u u Švicarskoj, ali nakon što su fotografije objavljene na nekoliko blogova, a nebrojeni komentari počeli su pljuštati tražeći gdje se može kupiti.

Zamislite ovo: nakon uživanja ispod veličanstvenog vodopada (čitaj: toplog tuša), zaokračite na gustu mahovinu (čitaj:tepih).
Zvuči sjajno i to može biti stvar koju možete raditi svaki dan. Zahvaljujući švicarskoj dizajnerici koja je osmislila podlogu odnonosno kupaonski tepih od žive mahovine.

La Chanh Nguyen stvorila je prostirku od 70 kuglica mahovine, otočne mahovine i šumske mahovine koja se napoji kad izađete iz tuša ili kupke. Otirač je napravljen od pjene otporne na truljenje koja se naziva plastazot, a svojom zelenom bojom i samoodržavanjem najbolji je ekološki odabir za vašu kupaonicu.

Nakon što izađete iz tuša ili kupke, biljka se hrani vodom koja kaplje s vašeg tijela. Takvo svakodnevno zalijevanje, uz uvijek višu razinu vlage koja se nalazi u većini kupaonica, pružaju se savršeni uvjeti da ovaj zeleni tepih uvijek ostane živ i mekan.

Ovaj genijalni komad jednostavan je način da dodate mali, ali bogati dašak zelenila u svaku kupaonicu. Opuštajuće je, ekološki prihvatljivo, a i oni najgori “vrtlari” kojima ne uspijevaju ni kaktusi ostat će oduševljeni kako je njihov biljni tepih još uvijek živ.

Ono što je također veliki plus ovog najzelenijeg tepiha jest činjenica da mnoge vrste mahovine imaju antibakterijska svojstva, a kao živi materijal sama se održava i bori protiv bolesti. Samim time, uobičajeni kupaonski tepih higijenski je puno lošiji od ove alternative – žive mahovine.

Zadnjih nekoliko godina popularnost mahovine je porasla. Sve je više DIY projekata u kojima ljudi mahovinom uređuju stanove, uredske prostore i dekoriraju vrtove. I dok hrvatska tvrtka GreenTouch proizvodi sjajna dizajnerska rješenja s mahovinom, ovaj tepih švicarske dizajnerice trenutno nigdje nije dostupan na prodaju, ali simpatični video tutoriali “kako napraviti svoju zelenu prositrku” svakako jesu.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash, Yankodesign.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.