CIoCyVcAZIo

Ekološki i kreativni načini zamatanja poklona

Low waste Božić

Vrijeme darivanja se približava i dok mnogi od vas razmišljaju o tome što kupiti nekome, možda ne stignete razmišljati o tome kako te poklone zamotati. Ako stremite održivosti i želite da vaši pokloni budu ne samo lijepi nego i eco-friendly, donosimo prijedloge kako vaš poklon može biti oboje.

Jeste li znali da se većina ukrasnog papira ne može uopće reciklirati? Pogotovo oni svjetlucavi, sa šljokicama ili metalnim sjajem. Probajte prilikom kupnje ukrasnog papira odabrati onaj koji je recikliran ili se može reciklirati. Možete i uštedjeti novce na ukrasnom papiru tako da prilikom zamatanja poklona iskoristite ono što već imate kod kuće, a da pritom finalni proizvod izgleda jako fora.

Reciklirani smeđi papir

Ovaj papir viđamo svugdje, ali ga vjerojatno nismo još zamišljali u glamuroznom izdanju. U njega će se zamotati artikl koji ste kupili u papirnici ili možda cvijeće na tržnici, u svakom slučaju ovaj papir je dosta lako za pronaći. Vjerojatno ste ga i sami donijeli doma više puta te automatski bacili u smeće. Ako još niste, sačuvajte ga za sljedeće zamotavanje poklona.

Osim toga, sve su raširenije i smeđe vrećice u kojima dobijete hranu za van koje se sigurno nakupe nekoliko puta tjedno. One se mogu izrezati i također iskoristiti kao papir za zamotavanje. Kako bi uljepšali sam paket, na papir možete sami nacrtati mašnu, omotati špagom od jute ili iskoristiti neku drugu prirodnu špagu ili traku te za kraj dodajte neke fora zimske ukrase poput grančice bora ili sušene naranče za “wow” efekt.

Ponovna upotreba ukrasnog papira i ukrasnih vrećica

Znamo da dosta ljudi to već i radi, ali vrijedi ponoviti. Sakupljajte omote, papire i vrećice u kojima ste dobili svoje poklone te si napravite posebnu “kutiju za ukrašavanje” gdje ćete držati sve potrebno za zamatanje darova, lijepo organizirano na jednom mjestu. Od papira i škara do ukrasnih vrpci, kutija i vrećica. Ako možete, pronađite i koristite manje štetnu eko papirnatu ljepljivu traku, umjesto uobičajenog selotejpa.

Staklenke

Sve su popularniji zero-waste darovi, a staklenke su idealne za takav pothvat. Bilo da ste odlučili napraviti svoju domaću granolu, keksiće, mješavinu čaja ili svijeću, sve su to odlični pokloni koje možete smjestiti u staklenku. A onda dolazi najzabavniji dio, uređivanje same staklenke gdje vam je samo nebo granica.

Novinski papir

Iskoristite novinski papir za zamotavanje poklona. Sačuvajte novine iz drugih zemalja ili časopise koji izgledaju fora i prenamijenite ih u ukrasni papir. Dodajte vrpcu i ukras, i poklon je spreman!

Furoshiki

Japanska umjetnost furoshiki vrlo je jednostavan, ali kreativan način zamotavanja darova, koji je toliko lijep da postaje sve popularniji i u drugim kulturama. Metoda furoshiki nije samo šik i elegantna, već je i ekološki prihvatljiva! Jedino što vam tu treba je četvrtasti komad tkanine koji se koristi za zamatanje poklona, a veličina tkanine ovisi o veličini predmeta koji omotavate. Kako točno izvesti furoshiki, pogledajte na jednom od mnogih videa koje možete naći online ili u galeriji ispod.

PHOTOS BY: Instagram, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.