kurt-cotoaga-wedFZeU2JFU-unsplash

Ekološka zakletva omiljene destinacije: Ako je prekrši, turist snosi kaznu od 6 milijuna kuna

GREEN_300_listici_sredina

Zakonom propisana odluka

Da vam netko kaže kako na ulasku u neku državu morate potpisati ekološku zakletvu, vjerojatno biste mislili da se šali. Međutim, ne bi vam bilo nimalo smiješno da njezinim kršenjem morate platiti kaznu u visini od milijun dolara. I to uistinu i provodi najmanja otočna država u Tihom oceanu.

Da prirodne ljepote nekog mjesta itekako treba zaštiti, posebice u današnjim vremenima, svjedoči tome i Palau, otočna država na Tihom oceanu koja je prva uvela oštre kazne za svakog turista koji našteti tamošnjoj flori i fauni. I kada kažemo oštre kazne, tada one iznose čak milijun dolara, odnosno više od šest milijuna kuna. Riječ je o zakletvi koja je donešena tamošnjim zakonom, a svi koji je prekrše moraju biti spremni izdvojiti milijunski iznos. Svi turisti koji kroče na palausko tlo na granici dobivaju u putovnicu poštambiljanu zakletvu koja vrijedi cijelo njihovo bivanje u ovoj najmanjoj državi u Tihom oceanu koja broji tek 20.000 stanovnika. “Djeco Palaua, prisežem ovu zakletvu kao vaš gost, da ću čuvati i štititi vaš prekrasni i jedinstveni otočni dom. Zaklinjem se da ću ga tretirati blago i istraživati sa sviješću. Neću uzeti ništa što ne trebam. Neću škoditi onome što ne škodi meni. Jedini otisci koje ću ostaviti jesu oni koji će se isprati”, stoji u zakletvi.

U ovu državicu 800 kilometara udaljenu od Filipina i koja je samostalnost stekla tek 1994. godine godišnje se slijeva nešto manje od 200.000 turista što se svakako odrazilo na njihov ekosustav kojeg žele zaštiti te da bude očuvan za mnoge generacije koje tek dolaze. Ovu ekološku zakletvu reguliranu zakonom pozdravilo je i lokalno stanovništvo koje se nada da će upravo to osvijestiti putnike. U palauanskim školama djeca će također učiti o ekologiji i očuvanju okoliša, a odraslima će jednako tako biti omogućeni posebni programi putem kojih će moći učiti o važnosti brige za okolišem. I tu nije kraj njihovim ekološkim mjerama. Naime, Palau ima utočište za morske pse veličine Kalifornije, a zabranili su bušenje podmorja zbog nafte, kao i komercijalno ribarenje.

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.