prehrana

Želite izgubiti višak kilograma i planirate dijetu? Keto i paleo prehrana pale su na ekotestu

GREEN_300_listici_sredina

Najpopularnije su najgore za okoliš

Internet 'vrišti' raznim savjetima kako izgubiti višak kilograma i dovesti se u top formu, a često se preporučuje keto ili paleo prehrana. No prema novijim istraživanjima, osim što su pale na ekotestu, ove dijete nisu zadovoljile ni nutricionističke zahtjeve.

Razmišljate ozbiljno o tome da se malo više pozabavite svojim zdravljem i tjelesnom formom općenito, a osim tjelovježba, dakako, prehrana igra ključnu ulogu u uspješnom dolasku do cilja.

I dok nas razni fitness gurui i influenceri “bombardiraju” različitim savjetima što jesti kako biste u svome tijelu smanjili postotak masti, povećali mišićnu masu, učinili kompletnu transformaciju tijela, malo tko razmišlja o tome da način prehrane itekako ima utjecaja na naš planet.

Studija Ujedinjenih naroda, provedena 2021. godine, otkrila je da 34% emisija stakleničkih plinova dolazi iz prehrambenog sustava. Dakle, nije baš svejedno koju vrstu dijete birate da biste svoje tijelo doveli u željenu formu.

Ako ste zabrinuti za razinu ugljičnog otiska koji se oslobađa dok vi radite na svojoj boljoj verziji,  istraživanje sa Tulane sveučilišta moglo vam biti zanimljivo.

Studija je uspoređivala šest popularnih dijeta po njihovoj nutritivnoj kvaliteti i ekološkom utjecaju: veganska, vegetarijansku, pesketarijansku, paleo i keto dijeta, dok je sve ostale svrstane u kategoriju “svejeda”.

Najpopularnije dijete, najniže na ljestvici

Mnogi od nas znaju da crveno meso ima visok ugljični otisak pa i nije iznenađenje da su mesom bogate keto i paleo dijete rangirane kao najmanje održive od proučavanih načina prehrane.

Također, vjerojatno je da su te dijete dobile najnižu ocjenu i za nutritivnu vrijednost. Kako objašnjava Andrew J. Yawn sa Tulane sveučilišta u priopćenju o studiji:

“Procjenjuje se da keto dijeta, koja prioritet daje visokoj razini masti i niskoj razini ugljikohidrata, generira gotovo 3 kg ugljičnog dioksida na 1000 unesenih kalorija. Paleo dijeta, koja izbjegava žitarice i mahunarke u korist mesa, orašastih plodova i povrća, dobila je sljedeću najnižu ocjenu kvalitete prehrane i također ima visoki ugljični otisak od 2,6 kg ugljičnog dioksida na 1000 kalorija.”

Iako su znanstvenici već proučavali prehrambeni utjecaj keto i paleo dijeta, prvi su put u ovoj studiji kvantificirali ugljični otisak svake prehrane i usporedili ih s drugim popularnim dijetama.

Veganska prehrana ima najmanji ugljični otisak, generirajući 0,7 kg ugljičnog dioksida na 1000 unesenih kalorija, slijedi vegetarijanska, a zatim pesketarijanska prehrana.

No što se tiče nutritivne vrijednosti, pesketarijanska prehrana je dobila najvišu ocjenu, dok su vegetarijanska i veganska slijedile iza nje.

U istraživanje je uključena i mješovita prehrana, kao što je primjerice mediteranska, a po pitanju kvalitete i održivosti, nalazi se negdje na sredini ljestvice.

Nema sumnje, crveno meso ima visok ugljični otisak

Govedina je odgovorna za 8 do 10 puta više emisija od proizvodnje peradi i više od 20 puta više emisija od proizvodnje orašastih plodova i mahunarki. “Klimatske promjene su vjerojatno najprogresivnije rastući problem našeg vremena, a mnogi ljudi zainteresirani su za prelazak na biljnu prehranu”, rekao je Rose.

Na temelju naših rezultata, to bi smanjilo vaš otisak i općenito bi bilo zdravo. Naše ovo je istraživanje također pokazalo da postoji način da poboljšate svoje zdravlje i otisak bez potpunog odricanja od mesa.

PHOTOS BY: Green.hr/Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.