katastrofa u ukrajini

Ekološka katastrofa u južnoj Ukrajini: U Dnjepar iscurilo 150 tona motornog ulja, a to će utjecati na uništenje rijetkih životinjskih vrsta

GREEN_300_listici_sredina

Ekološka šteta je velika

Nakon eksplozije brane Kahovke u južnoj Ukrajini svijet svjedoči pravoj ekološkoj katastrofi. Poplava uništava domove, poljoprivredna zemljišta i životinje, a nova prijetnja ekosustavu je i 150 tona motornog ulja u Dnjepru.

Uništavanje brane i hidroelektrane u južnoj Ukrajini na rijeci Dnjepar  dovelo je do oslobađanja velike količine vode, potaknuvši strah od poplava u području nizvodno od rijeke Dnjepar, pri čemu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao situaciju kao “ekološku bombu masovnog uništenja”.

Vodostaj na ovome području nastavlja rasti, prisiljavajući više od 1.400 ljudi da napuste svoje domove, a  poplava je zahvatila gradove, naselja i poljoprivredna zemljišta. Stanovništvo je u deficitu hrane i pitke vode.

“Posljedice tragedije postat će jasne za tjedan dana. Kada se voda povuče, postat će jasno što je ostalo i što će se dalje dogoditi”, rekao je predsjednik Zelinski.

Istječe nafta iz hidroelektrane na Dnjepru

Glavni direktor ukrajinske hidroelektrane izjavio je za CNN da će ekološke posljedice od pucanja brane biti “značajne” te da iz oštećene opreme na postrojenjima može istjecati motorno ulje.

“Prije svega, vjerojatno će doći do potpunog pražnjenja akumulacije Kahovka, a posljedica je da će se broj riba postupno smanjivati”, rekao je Ihor Syrota, izvršni direktor Ukrhidroenerga.

“Četiri stotine tona motornog ulja nalazi se u jedinicama i u blokovskim transformatorima koji se obično ugrađuju u opremu hidroelektrane”, rekao je Syrota. “Sve ovisi o stupnju oštećenja jedinica i te opreme… Ako je oštećenje veliko, tada će iscuriti i puno motornog ulja.”

Ekološka šteta je velika

Ukrajinski ministar zaštite okoliša Ruslan Strilets izjavio je da je u rijeku Dnjepar procurilo najmanje 150 tona motornog ulja”, a Reuters izvještava da je procijenjena ekološka šteta 50 milijuna eura (53,8 milijuna dolara).

Također, ukrajinski je ministar zaštite okoliša izjavio da su ugrožene životinjske vrste koje se ne nalaze nigdje drugdje u svijetu, uključujući pješčanog slepog voluhara. Dodao je i da će Ukrajinski rezervat Crnog mora i dva nacionalna parka vjerojatno biti teško oštećeni, prenosi Reuters.

Prema informacijama ukrajinskog ministarstva obrane, poplave su već odnijele živote 300 životinja u zoološkom vrtu Nova Kakhovka,

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres izjavio je u utorak da je pucanje brane “ekološka katastrofa”, a uništavanje novozasađenih usjeva i masovne poplave “još jedna razorna posljedica ruske invazije na Ukrajinu”.

 

PHOTOS BY: Green.hr/Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.