anne-nygard-_oKVryjgu4w-unsplash

Eko umjetnici čija su djela napravljena iz prirode i potiču na promjene

GREEN_300_listici_sredina

Artivizam kao pravac umjetnosti

Umjetnost se uvijek izravno ticala s trenutnim društvenim pitanjima. Jedna od takvih pitanja svakako su i ona ekološka. Potaknuti time, umjetnici danas diljem svijeta svojim djelima progovaraju o trenutnom stanju na našem planetu i potiču na promjene.

Ekološka umjetnost ili “Eko umjetnost” suvremeni je oblik ekološke umjetnosti koju stvaraju umjetnici zabrinuti za lokalnu i globalnu ekološku situaciju koja je svakim danom sve ozbiljnija. S obzirom na to da su klimatske promjene i zagađenja postala goruća pitanja, ni umjetnici nisu ostali imuni na tu temu pa svojim radom žele doprinijeti svijetu za bolje sutra kao i osvijestiti i potaknuti ljude na promjene. Ovo su neki od umjetnika i njihova djela koja će vas očarati

Bettina Werner

Bettina Werner, rođena je u Milanu u Italiji, i poznata je  i kao “kraljica soli” jer je prva umjetnica koja je isključivo koristila sol kao umjetnički medij. Za nju sol predstavlja znanje i mudrost, te ima dugu povijest i intimnu potrebu u ljudskom životu. “To je “peti element” zbog svoje važnosti za život na Zemlji. Sol je nekad bila vrijednija od zlata, a čak je funkcionirala i kao valuta koja je bila glavni trgovački oslonac u cijelom svijetu. Osim toga ima bit čišćenja i liječenja” ističe umjetnica. Bettinin uspon u ekološki osviještenoj umjetnosti započeo je 1990-ih, kada ju je u 25. godini otkrila američka galerija Marisa del Re, jedna od najprestižnijih svjetskih umjetničkih galerija.

Andy Goldsworthy

Najbolja umjetnička djela ne moraju nužno zauvijek trajati. To najbolje zna ovaj umjetnik, čiji je rad po prirodi prolazan – neki od njih traju nekoliko minuta, dok drugi mogu postojati godinama, ali svi su osuđeni na konačni nestanak. Dvije od Goldsworthyjevih najznačajnijih instalacija uključuju With Spire (2008) i Wood Line (2010), koje su koristile prirodne materijale pronađene u blizini, uključujući drvo sa stabala čempresa iz Montereya i eukaliptusa. No drvo nije jedini prirodni materijal koji koristi – proizveo je djela koristeći sve, od ledenica i blata do latica cvijeća i kamenja. Zbog prolazne prirode mnogih njegovih djela, oni su često zabilježeni fotografijama i video zapisima i u dokumentarcu iz 2001. godine ‘Rijeke i plime i oseke’, koji otkriva širok opus Goldworthyjevih djela i njegovog umjetničkog procesa. Goldsworthyjeva prva skulptura u Presidiju bila je visoki toranj napravljen od 35 stabala čempresa koji se nalazi u blizini šumarka čempresa u Montereyu. 

Jeff Hong

Umjetnik animacije iz New Yorka Jeff Hong potpuno je iskrivio moto Walta Disneya “gdje se snovi ostvaruju”. Naime, ovaj je ilustrator u svojim radovima zamislio neke od najpopularnijih Disneyjevih likova koji se bore s trenutno nepovoljnim uvjetima s kojima se suočavaju mnogi u svijetu. Tako vidimo kako sirena Ariel izlazi iz prljavog mora, zalizana izljevom nafte, naizgled napadnuta Pepeljuga noću vreba u prljavoj uličici s krinolinom u komadima, Mulan je prisiljena pokriti svoje lijepo lice maskom za lice dok hoda po zadimljenim ulicama suvremene Kine, Bambiju odrube glavu i pretvore ga u zidni trofej … samo su neke od djela. Kroz ove kontroverzne radove, umjetnik daje hrabre društveno-ekološke izjave i naglašava da ako ne zaštitimo planet i jedni druge, bajke zasigurno neće imati sretan kraj.

Marina DeBris

Rad ove artivistice kako se naziva je smeće – doslovno. Briljantna umjetnica koristi reciklirano smeće u svojoj umjetnosti kako bi podigla svijest o zagađenju oceana i plaža. Uvrštenaje među umjetnike koji se bave zaštitom okoliša te surađuju s raznim organizacijama. DeBris koristi smeće pronađeno u moru kako bi stvorila umjetničko djelo, nakit, modne komade i predmete za dom. Također koristi smeće na plaži kako bi pružila jednu perspektivu o tome kako bi Zemlja mogla izgledati iz svemira. DeBris je također društveni aktivist te je sudjelovala na panelima kako bi pokazala da umjetnici mogu pridonijeti javnoj politici zaštite okoliša i promicanju čiste energije.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.