Cerpici (1)

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

GREEN_300_listici_sredina

Stara tehnika koju treba oživjeti

Varaždinska udruga za kreativni izričaj HRDŽA organizirala je 22. i 23. siječnja besplatne radionice izrade čerpića, cigla od gline i slame sušenih na zraku.

Čerpići su ekološki građevinski materijal koji se pojavljuje još u Iranu 500. godina p. n. e., a zgrade izgrađene od gline, slame i pijeska danas su prisutne u cijelom svijetu, ponajviše na bliskom istoku te u zemljama Južne Amerike. Kod nas je korištenje čerpića bilo najprisutnije u Slavoniji i Baranji, ali je danas pomalo zaboravljeno, a građevinska smjesa kao takve koristi se i kod izrade zemljanih krušnih peći.

Posebnost kod čerpića je da ih se kao eko građevinski materijal u potpunosti može reciklirati, a svi sastojci u potpunosti su neškodljivi – treba vam samo slama, pijesak i glina dok za sušenje istih brinu sunce i vjetar. Stoga je desetero polaznika radionice u dvije grupe izrađivalo kalupe, a potom i pripremalo glinenu građevinsku smjesu pa oblikovalo svoje prve čerpiće. Radionice je vodio Vinko Šarkanji, mladi novomarofski majstor posvećen očuvanju tradicionalne graditeljske baštine te član Centra za zemljanu arhitekturu (SRB), a navedena radionica druga je u nizu u organizaciji udruge HRDŽA.

U prosincu je organizirana škola keramike, a kako najavljuju u udruzi, u svojoj javnoj radioni/popravljaoni uskoro kreću s radionicama obrade reciklirane kože te s radionicama restauriranja namještaja za građane po vođenom “uradi sam” principu.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.