Ekipa iz Varaždina spasila kritično ugroženu vrstu iz ledenog doba

GREEN_300_listici_sredina

Opasnost zbog vađenja šljunka

Presadili su tridesetak mladih biljki kebrača te dva grma koja su prethodno orezali. Od tih orezanih grančica pokušat će razmnožiti kebrač pokušavajući tako zaštiti i očuvati ovu ugroženu biljku.

Iznimno rijetku, zakonom zaštićenu i kritično ugroženu biljku spasila je ekipa iz Varaždina. Riječ je o kebraču, biljci iz ledenog doba koja raste na našem dravskom području, a u cijeloj Europi ima tek nekoliko stotina jedinki. Hitna akciju presađivanja kebrača organizirala je Javna ustanova Priroda Varaždinske županije.

Kako nam je rekla ravnateljica te ustanove, Sanja Kopjar, morali su reagirali odmah. “Biljke su bile ugrožene zbog širenja iskopa šljunka na šljunčari. Eksploatacijom šljunka kebrač bi se uništio i zato smo moralki osigurati bolje mjesto i premjestiti ga na prirodno stanište, ali nizvodno uz Dravu”, rekla je ravnateljica.

Kebrač je inače prirodni pokazatelj čiste i zdrave rijeke, a činjenica da ga u okolici Drave ima ponajviše u cijeloj Hrvatskoj dovoljno govori o čistoći tog područja. Uspjeli su presaditi tridesetak mladih biljki kebrača te dva grma koja su prethodno orezali. Od tih orezanih grančica pokušat će razmnožiti kebrač pokušavajući tako zaštiti i očuvati ovu ugroženu biljku.

Riječ je o pionirskoj biljci, kako nam je objasnila Kopjar, koja raste na ogoljenim dravskim sprudovima. Prilagođena je takvim uvjetima rasta, a duboki korijen omogućuje joj da crpi vodu i za vrijeme najsuših razdoblja. “Ona jako voli vlagu, zato joj je i nova lokacija pogodna”, dodala je Kopjar.

Prije tri godine proveli su sličan pothvat, no tad im nažalost operacija nije uspjela. Sav kebrač koji su presadili osušio se na novoj lokaciji. “Nadamo se da se to ovaj put neće dogoditi. Zbog tog smo selili većinom mlade kebrače i samo ta dva velika grma. Problem je što ne možete znati hoće li se biljka posušiti, a na ovoj prvoj lokaciji uz šljunčaru joj je definitivno prijetila opasnost“, objasnila je ravnateljica.

Ističe pritom da su kao ustanova za svaku akciju imali sve potrebne dozvole od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a sama je akcija provedena uz stručno vodstvo predstavnika Zavoda za zaštitu okoliša i prirode. Prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN), ova je biljka kritično ugrožena vrsta. Ima izuzetno visok rizik od izumiranja u prirodi zbog čega je od velike važnosti očuvati svaki primjerak kebrača.

PHOTOS BY: Javna ustanova Priroda Varaždinske županije, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.