dron22

Ekipa iz Švedske osmislila genijalan projekt: Dronovima dostavljaju hranu u zabačena mjesta

GREEN_300_listici_sredina

Održivi prijevoz

Dron je uspješno dostavio namirnice za deset kućanstava, a isporuke su obavljene tijekom šest dana. Ove bespilotne letjelice prilagođene su za letenje i u izazovnim vremenskim uvjetima. Rade na baterije i imaju nosivost do četiri kilograma.

Šveđani su započeli s novim revolucionarnim projektom – dostavljaju namirnice iz trgovine dronovima i to u ruralna, rijetko naseljena područja na sjeveru. Tako žele svima omogućiti pristup namirnicama bez obzira na lokaciju, vremenske prilike, doba dana ili bilo koja druga ograničenja. Prošli je tjedan tvrtka za dostavu bespilotnim letjelicama najavila pokretanje probne dostave namirnica i opće robe izvan linije vidljivosti u švedske domove koji su ušli u uži izbor.

Ispitivanje je obuhvatilo radijus od 38 kvadratnih milja oko ICA Nära Gräddö Skärgrdshandel u Norrtäljeu, području sjeverno od Stockholma s ekstremnim temperaturama od -10 stupnjeva Celzijusa. Uspješno su dostavili namirnice za deset kućanstava, a isporuke su obavljene tijekom šest dana. Ove bespilotne letjelice prilagođene su za letenje i u takvim izazovnim vremenskim uvjetima. Rade na baterije i imaju nosivost do četiri kilograma.

“Pouzdano smo osigurali pristup robi i uslugama u teškim vremenskim uvjetima na lokacijama do kojih je obično potrebno promijeniti nekoliko vrsta prijevoza“, rekao je Alex Perrien, izvršni direktor tvrtke Aerit. Svrha cijelog projekta je postići klimatski neutralnu logistiku, a istovremeno ulagati u usluge koje doprinose živoj prirodi. No, prije nego što velike isporuke bespilotnim letjelicama postanu stvarnost, moraju se poboljšati domet bespilotne letjelice, kao i nosivost. Planiraju, kako su rekli iz tvrtke, proširiti mjesta dostave diljem Švedske, a kupci će ubuduće dostavu naručivati putem mobilne aplikacije.

PHOTOS BY: Aerit / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.