dan-burton-oh1e3BNCxLc-unsplash

Ekipa iz Njemačke radi fasade od celuloze: ‘Zgrade su dobile drugu kožu’

GREEN_300_listici_sredina

Manje radne snage i vremena

Nude proizvod koji je CO2 neutralan, a mogao bi potpuno promijeniti stambenu gradnju. Zgrada s takvom fasadom donosi uštedu oko 70% do 80% energije.

Stanovi u njemačkom gradu Bochumu dobit će “drugu kožu” zahvaljujući startupu iz Berlina. Riječ je o montažnim klimatski neutralnim fasadama s tehnologijom koja zahtjeva polovicu radne snage i trećinu vremena koje zahtjeva postavljanje obične fasade. “Obično takvi projekti traju od šest do 15 tjedana”, rekao je za Reuters Emmanuel Heisenberg, izvršni direktor Ecoworksa.

Celuloza kao izolator

Koristeći celulozu za izolaciju i drvo za vanjske fasade, ovaj je proizvod CO2 neutralan. Odgovor je to na sve jaču energetsku krizu koja se snažno osjeti u Njemačkoj. U toj su zemlji, kao i u većini europskih država, troškovi grijanja otišli u nebo. Iz tog razloga, tvrtka Ecoworks osmislila je način kako da stanovi budu energetski učinkovitiji.

Fasade od celuloze, Njemačka

‘Nova koža’

Njemačka je odnedavno uvela novi zakon prema kojem se porez na CO2 dijeli između stanara i stanodavca ovisno o učinkovitosti zgrade.

“U ovoj se nekretnini štedi oko 70% do 80% troškova energije”, poručio je Heisenberg, referirajući se pritom na stambene zgrade u Bochumu s “novom kožom”.

Zgrade u Njemačkoj inače čine 35% ukupne potrošnje energije u toj zemlji, a gotovo trećina od 19,25 milijuna stambenih zgrada ima najnižu ocjenu energetske učinkovitosti, pokazalo je istraživanje Udruženja za stanovanje i nekretnine GdW. Ovaj bi berlinski startup to uskoro mogao promijeniti.

Sve veće cijene energenata i skok kamatnih stopa uz stalne promjene subvencioniranja ograničavaju ulaganja, poručio je Andreas Schichel, glasnogovornik GdW-a, prenosi Reuters. Osim toga, problem stvara i manjak građevinskih radnika, ali i proces obnove koji često zna dugo trajati. “Ne možete srušiti sve kuće i izgraditi ih nove s cementom i čelikom, ali morate graditi s obnovljivim materijalima kao što je drvo”, rekao je Heisenberg.

PHOTOS BY: Ecoworks, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.