dan-burton-oh1e3BNCxLc-unsplash

Ekipa iz Njemačke radi fasade od celuloze: ‘Zgrade su dobile drugu kožu’

GREEN_300_listici_sredina

Manje radne snage i vremena

Nude proizvod koji je CO2 neutralan, a mogao bi potpuno promijeniti stambenu gradnju. Zgrada s takvom fasadom donosi uštedu oko 70% do 80% energije.

Stanovi u njemačkom gradu Bochumu dobit će “drugu kožu” zahvaljujući startupu iz Berlina. Riječ je o montažnim klimatski neutralnim fasadama s tehnologijom koja zahtjeva polovicu radne snage i trećinu vremena koje zahtjeva postavljanje obične fasade. “Obično takvi projekti traju od šest do 15 tjedana”, rekao je za Reuters Emmanuel Heisenberg, izvršni direktor Ecoworksa.

Koristeći celulozu za izolaciju i drvo za vanjske fasade, ovaj je proizvod CO2 neutralan. Odgovor je to na sve jaču energetsku krizu koja se snažno osjeti u Njemačkoj. U toj su zemlji, kao i u većini europskih država, troškovi grijanja otišli u nebo. Iz tog razloga, tvrtka Ecoworks osmislila je način kako da stanovi budu energetski učinkovitiji.

Njemačka je odnedavno uvela novi zakon prema kojem se porez na CO2 dijeli između stanara i stanodavca ovisno o učinkovitosti zgrade. “U ovoj se nekretnini štedi oko 70% do 80% troškova energije”, poručio je Heisenberg, referirajući se pritom na stambene zgrade u Bochumu s “novom kožom”. Zgrade u Njemačkoj inače čine 35% ukupne potrošnje energije u toj zemlji, a gotovo trećina od 19,25 milijuna stambenih zgrada ima najnižu ocjenu energetske učinkovitosti, pokazalo je istraživanje Udruženja za stanovanje i nekretnine GdW. Ovaj bi berlinski startup to uskoro mogao promijeniti.

Sve veće cijene energenata i skok kamatnih stopa uz stalne promjene subvencioniranja ograničavaju ulaganja, poručio je Andreas Schichel, glasnogovornik GdW-a, prenosi Reuters. Osim toga, problem stvara i manjak građevinskih radnika, ali i proces obnove koji često zna dugo trajati. “Ne možete srušiti sve kuće i izgraditi ih nove s cementom i čelikom, ali morate graditi s obnovljivim materijalima kao što je drvo”, rekao je Heisenberg.

PHOTOS BY: Ecoworks, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.