pexels-anna-shvets-3962260

Efikasan sistem: Cijena odvoza naplaćuje se po količini i vrsti otpada koju proizvede kućanstvo

GREEN_300_listici_sredina

Učinkovit način za smanjenje otpada

Mnogi gradovi i mjesta diljem svijeta imaju "pay-as-you-throw" politiku plaćanja otpada. Cijena odvoza raste sukladno s količinom i vrstom otpada koju proizvede jedno kućanstvo.

Nakon što cijena odvoza počne rasti sukladno s količinom “bačenog”, naglo raste svijest o otpadu. U Massachusettsu su, na primjer, gradovi sa sustavom “plati pa baci” generirali u prosjeku 1695 dolara otpada po kućanstvu 2020. godine, u usporedbi s 2402 dolara u gradovima koji nisu koristili ovaj pristup. Takav pomak može značiti da ljudi više recikliraju i kompostiraju, pa ukupni volumen toka otpada ostaje relativno stabilan. Ali isto tako, analize su pokazale da neke zajednice koje koriste “pay-as-you-throw” sistem imaju tendenciju pada ukupne količine i otpada pogodnog za reciklažu i kompost.

Europska iskustva

Europska agencije za okoliš istaknula je ovu shemu kao vrlo učinkovitom i mnoge zemlje u Europi već primjenjuju neki oblik tog sistema. I kod nas je “blaga promjena” uvođenja određenog broja adekvatnih vrećica podigla svijest o reciklaži. Razina provedbe uvelike varira od zemlje do zemlje. Pristup njemačke županije Schweinfurt uključivanje naknada na temelju težine i frekvencije popratile su niske stope postavljanja kanti za smeće, smanjujući troškove usluga prikupljanja. U Belgiji je načelo plati-pa-baci kombinirano s različitim tarifama po kojima je “dodatni” i glomazni otpad skuplji od selektivno prikupljenih tokova. I kod nas bi se uskoro mogla usvojiti slična odluka. Naime, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je početkom prosinca najavio da bi nova odluka o naplati odvoza otpada prema količini trebala biti usvojena do kraja siječnja.

Ustanovljeno je da sve zemlje sa stopom recikliranja iznad 45% koriste slične vrste sustava, a za razliku od njih većina zemalja sa stopama recikliranja ispod 20% ih ne koristi. Lokalni programi “plati-pa-baci” poboljšavaju gospodarenje otpadom, podižu svijest zajednice i čine je ugodnijom za život.

Izvor: theconversation.com; interregeurope.eu

PHOTOS BY: Unplash; Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.