georgia-de-lotz--UsJoNxLaNo-unsplash

Edukacija na društvenim mrežama: Ovo su eko influenceri koje biste trebali zapratiti

GREEN_300_listici_sredina

Mladi u borbi za okoliš

Osim modnih i make-up influencera sve više na društvenim mrežama ima i onih koji svoje pratitelje educiraju o klimatskim promjenama i kako odgovorne navike uvesti u svoju svakodnevicu. Donosimo vam popis nekih utjecajnijih profila.

Više no ikad došlo je vrijeme da se počnemo brinuti, ako treba i boriti se za našu planetu. Klimatske promjene postale su krucijalni problem, a prirodne katastrofe samo jedan od alarma za uzbunu. Pojavom društvenih mreža lakše je doprijeti do većeg broja ljudi, a osim što influencerske stranice najčešće povezujemo s modom i ljepotom, postoje i one nešto edukativnijeg sadržaja vezanih za okoliš na kojima svatko može naučiti ponešto o klimi, klimatskim promjenama i o tome kako svijet u kojem živimo utječe na te promjene te kako da nam odgovorne navike postanu dio svakodnevice. Jedna od predvodnica svakako je i Greta Thunberg koja već godinama svojim aktivizmom potiče ljude na promjene.

Mladi sada više nego ikad naoružavaju svoje platforme u borbi protiv klimatskih promjena. Od Instagrama do EcoTok videa, briga o klimi postala je cool. Samo neka ne postane trend, već uistinu odgovornost koja će se zadržati među nama. Ako još niste zapratili svoje omiljene aktiviste, donosimo vam neke koji svojim dijeljenjem objava educiraju i informiraju sve oko sebe o klimatskim promjenama, međusektorskom okruženju i kako živjeti održivije na jednostavne, ali učinkovite načine.

Laura Young

Ova magistra zaštite i upravljanja okolišem iz Edinburga, aktivistica je na području klime i zagovornica je zero wastea. Nedavno se udružila s markom Oato, koja je počela nuditi isporuku zobenog mlijeka u staklenim bocama kao alternativu kartonskim kutijama. Objave Laure Young usredotočene su na ekološke i održive proizvode za čišćenje, skupljanje otpada svugdje gdje se nalazi te drži predavanja na temu ekologije.

Sophia Li

Ova Amerikanka je novinarka, filmašica i edukatorica o klimatksim promjenama. Svestrana Sophia pokrenula je i vlastiti TV kanal All of the Above koji je usmjeren prema klimatskim promjenama i društvenoj pravdi. Kanal je pokrenut u partnerstvu s tvrtkama Ecosia i The Slow Factory što znači da sa svakom epizodom nastoje posaditi 1000 stabala.

Isaias Hernandez

Ili kako se naziva na Instagramu Queer Brown Vegan usmjeren je na edukaciju svojih pratitelja o veganstvu, održivom životu i životu bez otpada. Hernandez često koristi infografiku i videozapise u kojima educira svoje pratitelje i daje im praktične savjete.

Xiuhtezcatl

Ako niste tip od slušanja predavanja, možda preferirate edukaciju kroz glazbu pa je ovaj profil idealan za vas. Ovaj glazbenik i aktivist potječe iz vrlo aktivističke obitelji. Njegova majka je osnivačica Earth Guardiansa, organizacije koja obučava mlade ljude da budu vođe u pokretima za zaštitu okoliša, klimu i društvenu pravdu diljem svijeta. Kao glazbenik i klimatski aktivist, Xiuhtezcatl koristi svoj glas kako bi podijelio sve ono što misli o trenutnom stanju planete. Koristi višejezičnost kako bi obuhvatio različite svjetove te u prvim redovima pjeva o tome kako fosilna goriva utječu na autohtone i druge marginalizirane zajednice.

https://www.instagram.com/p/CIEXbEtgJMS/

 

Mikaela Loach

Ova aktivistica za klimu i rasizam je netko tko žestoko zagovara borbu protiv klimatskih promjena. Nema problem s putovanjima na prosvjede o klimi pa makar za to morala proputovati cijelu državu ne bi li prisustvovala. Mikaelin profil mješavina je slika koje prikazuju njezinu svakodnevicu uparenu s natpisima koji su ili obrazovni ili nude uvid u stvarnost njenog života i borbi protiv klimatskih promjena.

Leah Thomas

Poznatija na društvenim mrežama i kao Green Girl Leah, svakodnevno sa svojim pratiteljima  priča o intersekcionalnom okruženju, pristupu koji pokazuje način na koji se društveni identiteti ljudi mogu preklapati. Često je se može vidjeti kako uzgaja vlastite biljke i uvjerava svoju publiku da put ka održivosti ne mora biti savršen.

https://www.instagram.com/p/CSiMUuFp42I/

 

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.