smart

Dvije poljske tvrtke koristeći 3D printer i pšenične mekinje izrađuju fora eco-friendly predmete

GREEN_300_listici_sredina

3D printevi imitiraju druge materijale

GREENFILL3D, poljski startup specijaliziran za proizvodnju 3D ispisa koristeći "zelene" materijale na bazi pšeničnih mekinja, najavio je stratešku suradnju s tvrtkom Deckard Design koja proizvodi lifestyle dodatke od metala i fotopolimernih smola. Zajedničkim snagama proizvodit će jako fora eco-friendly proizvode.

U sklopu zajedničkih aktivnosti, Deckard Design će podržati GREENFILL3D u implementaciji 2.5D tehnologije ispisa u punoj boji za njegove biorazgradive printeve te će distribuirati odabrane svakodnevne artikle na europsko i sjevernoameričko tržište. Naime, GREENFILL3D je početkom ove godine predstavio reklamne stalke izrađene u tehnologiji 3D printanja od vlastitog materijala GF3D Branfill3d na bazi pšeničnih mekinja.

Reklamni stalci izrađeni su za vodećeg europskog proizvođača tjestenine – Lubella, koji pripada grupi MASPEX – najvećem proizvođaču hrane u Poljskoj i jednom od najvećih u Europi. U isto vrijeme, GREENFILL3D je neprestano razvijao svoju tehnologiju 3D ispisa iz zelenih, biorazgradivih materijala od mekinja, tražeći primjene u kojima bi njegov materijal bio značajna prednost. Rezultat ove potrage bila je suradnja s Deckard Designom, još jednom poljskom tvrtkom koja stvara fenomenalan nakit, modne i svakodnevne dodatke koristeći tehnologiju 3D printanja, klasične metode obrade metala te kombinirajući ih s full-color, 2.5D UV printom.

Deckard Design osnovao je Marcin Bosek, osnivač tvrtke Modern Forms, vodećeg europskog proizvođača medalja i prigodnih pehara. Marcin Bosek prvi je u svijetu razvio tehniku ​​nanošenja šarenih, strukturalnih printova na metalne površine. U jesen 2020. Bosek je pokrenuo novu tvrtku u kojoj razvija tehnologije 3D ispisa u boji, specijaliziranu za proizvodnju pomoćnih gadgeta, dodataka i kućnog namještaja. Od tada Deckard Design širi svoju prodaju diljem svijeta, nudeći širok portfelj jedinstvenih proizvoda klijentima iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske ili Italije.

Prvi vodeći proizvod Deckard Designa bili su otvarači za boce koji imitiraju, primjerice, karte za igranje. S vremenom se ponuda proizvođača proširila na nekoliko stotina drugih artikala, poput privjesaka za ključeve, stolnih dekoracija, postolja za mirisne štapiće i svijeće, zidne dekoracije i vrtni pribor. U 2021. tvrtka je instalirala više od desetak stolnih UV LCD 3D pisača koji ispisuju iz smola koje polimeriziraju svjetlom, obogaćujući svoj portfelj superpreciznim modnim i lifestyle printeva u punoj boji. Tvrtka također eksperimentira s prirodnim, biorazgradivim smolama koje se uklapaju u ideje održivog razvoja i ekologije.

Trenutno Deckard Design provodi projekte s neobičnim svojstvima. Naime, njihovi proizvodi “oponašaju” materijale kao što su traper, beton, kamen i drvo te omogućuju izradu složenih geometrijski transparentnih ispisa, koje u kombinaciji s 2.5D ispisom u punoj boji stvaraju jedinstven, fenomenalan efekt. Deckard Design proizvodi nisu samo privlačnog izgleda, već su i vrlo lagani i jeftini – velika većina ih se ne može napraviti drugim proizvodnim tehnikama.

U suradnji s tvrtkom GREENFILL3D, Deckard Design boji proizvode od prirodnog materijala od mekinja, dajući im jedinstveni karakter. Tvrtke također surađuju na području implementacije 2.5D tehnologije ispisa u punoj boji u GREENFILL3D. Deckard Design također prodaje i distribuira GREENFILL3D proizvode na globalnim tržištima putem Etsyja.

Prva skupina proizvoda koju tvrtke zajedno implementiraju su oznake za lončanice koje spajaju funkcionalnost i jedinstveni dizajn s prirodom i ekološkom prihvatljivošću materijala od mekinja. Oznake su dostupne u desecima varijanti posvećenih raznim vrstama biljaka, kao i u opciji gdje korisnik može ručno dodati opise i jednostavno ih obrisati. Tvrtke rade na novim printevima ovog tipa, a planiraju proširiti zajedničku ponudu proizvoda na nekoliko stotina jedinstvenih proizvoda.

PHOTOS BY: GREENFILL3D / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.