johnstons-of-elgin-9epO7Cu6UiM-unsplash

Dva poznata švedska diva u modi i namještaju udružili snage u održivosti i kružnom poslovanju

GREEN_300_listici_sredina

Budućnost bez štetnih kemikalija

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Divovi u svijetu namještaja i mode, Ikea i H&M udružili su snage ne bi li do 2030. postali brendovi koji nude kružno i održivo poslovanje. Zbog toga su napravili i studiju recikliranog tekstila ne bi li istražili štetne kemikalije u pojedinom materijalu koji koriste u svojoj proizvodnji.

Kad se udruže dvije poznate skandinavske korporacije, nesumnjivo se radi o uspješnom projektu koji itekako ima veze s održivošću. Tako su ovog puta Ikea, poznata tvornica namještaja i kućanskih dodataka te modni brend H&M udružili snage kako bi istražili potencijal i izazove korištenja recikliranog tekstila te kako bi ispunili svoje ciljeve održivosti do 2030. godine. Tvrtke su surađivale na novoj bazi podataka kako bi pomogle u poboljšanju napora. Tvrtke su se prvi put udružile 2019. godine sa studijom koja se bavi kemijskim sadržajem u recikliranom tekstilu te su počeli strateški povećavati znanje kako bi preusmjerili industriju na održivije prakse. Tom istraživačkom projektu su se, između ostalih, pridružili i Adidas, GAP i PCH Corp. “Uz industrijsku suradnju možemo prevladati uobičajene izazove na našem putu transformacije u kružno poslovanje” rekla je Mirjam Luc, voditeljica projekta za reciklirani tekstil u švedskoj Ikei. “Ova studija nam je omogućila dijeljenje podataka putem digitalne platforme, stvarajući transparentnost i razmjenu znanja, kao i stvaranje činjenica koje će nas podržati u poduzimanju sljedećih koraka na našem putu da koristimo samo reciklirane i obnovljive materijale”, dodala je Luc.

Istraživanje je proučilo materijale nakon korištenja i nošenja, uključujući pamuk, vunu i poliester. Uzorci su rangirani na više od 70.000 točaka podataka, pri čemu je 2,5 posto pokazalo nepoželjne detekcije kemikalija. Prema rezultatima, gotovo svi uzorci vune pokazali su barem jednu od zabranjenih tvari za AFIRM (Međunarodno upravljanje popisom zabranjenih tvari za odjeću i obuću). “Da bi se postigli potpuno cirkularni proizvodi, stare kemikalije se moraju izbjegavati od samog početka”, izjavio je za strane medije je Linn Farhadi, voditelj projekta za reciklirani tekstil u H&M Grupi. “Samo kroz industrijsku suradnju i transparentnu, usklađenu metodologiju procjene opasnosti za sve kemikalije i materijale možemo biti proaktivni i osigurati sigurne i održive proizvode za budućnost tekstila bez toksičnosti”, dodao je. Sada tvrtke kažu da koriste nalaze kako bi podržale političke inicijative koje bi omogućile recikliranje tekstila za koji se smatra da je najsigurniji.

Robne marke također rade na osiguravanju da brendovi imaju pristup metodologiji i alatima za ograničavanje opasnih tekstila koji sadrže kemikalije. “Sjajno je vidjeti kako tvrtke rade zajedno kako bi stekle bolje znanje o kemijskom sadržaju recikliranog tekstila”, rekla je Theresa Kjell, viša savjetnica za politiku u ChemSec-u. “Nadamo se da će ovakve studije rezultirati čišćim protokom materijala i motivirati zakonodavce da ubrzaju rad s postupnim ukidanjem opasnih tvari u proizvodima”, dodala je. I Ikea i H&M Grupa naporno su radili na smanjenju svojih emisija i povećanju inicijativa za održivost. Ikea je postavila rok do 2030. godine kako bi osigurala da 100 posto svojih proizvoda bude potpuno cirkularno korištenjem samo obnovljivih ili recikliranih materijala. Također, iz Ikee su prihvatili da 50 posto jelovnika do 2025. godine u njihovim restoranima bude na biljnoj bazi. S druge pak strane, i H&M nastavlja nuditi kolekcije s održivim materijalima. Prošlog je mjeseca ovaj lanac odjeće dobio titulu Global Compact LEAD kao dio Globalnog dogovora Ujedinjenih naroda i njegovih deset načela za odgovorno poslovanje.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.