kiyoshi-Bn9HsqgHcow-unsplash

Države konačno potpisale sporazum o zaštiti prašuma!

GREEN_300_listici_sredina

Povijesna odluka

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, tri države u kojima se nalazi više od polovice prašuma na svijetu, potpisale su važan sporazum o njihovom očuvanju.

Tri zemlje u kojima se nalazi više od polovice svjetskih tropskim kišnih šuma, Brazil, Demokratska Republika Kongo te Indonezija, potpisale su da će zajedno raditi na očuvanju šuma. U sporazumu koji su potpisala ministri tih triju zemalja, navodi se da zajedno moraju raditi na mehanizmima financiranja, ali i surađivati na održivom upravljanju, obnovi kritičnih ekosustava i stvaranju gospodarstava koja će osigurati zdravlje ljudi i šuma, javlja Reuters.

Prašuma

Potpisivanje sporazuma dolazi u trenutku kada novoizabrani brazilski predsjednik, Luiz Inácio Lula da Silva, ovaj tjedan putuje u Sharm el Sheikh u Egipat, na Konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP27).

Ministrica okoliša Demokratske Republike Kongo, Eve Bazaiba, izjavila je prije potpisivanja sporazuma da te tri zemlje imaju iste izazove, ali i istu priliku za rješavanje pitanja klimatskih promjena”.

U sporazumu stoji da će države raditi zajedno na povećanju financiranja kroz program Ujedinjenih naroda REDD+ za smanjenje deforestacije te da bi zemlje trebale dobiti financijsku naknadu za smanjenje krčenja šuma i održavanje.

Nekadašnja ministrica okoliša u Brazilu, Izabella Teixeira, kazala je da su šume izuzetno važne te da je bez zaštite Amazone nemoguća klimatska sigurnost.”Vjerujem da bi Brazil trebao promicati okupljanje drugih zemalja”, poručila je. Istaknula je pritom da su raniji pregovori prekinutu zbog “institucionalnih poteškoća” i da je to sada konačno izbjegnuto.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.