BELINKA DONOSI

Drveni namještaj lako je obnoviti i uvijek je “in”

Najbolji materijal za uređenje interijera

Sigurno ste bezbroj puta čuli da je namještaj nekoć bio puno kvalitetniji od onog što danas možemo kupiti u salonima. Upravo zato dajte starom namještaju drugu priliku i poslužit će vam još dugi niz godina.

Ako useljavate u novi stan ili jednostavno želite osvježiti postojeći, znate da je kupovina namještaja poprilično skup pothvat. Ipak, životni prostor ne možemo zamisliti bez osnovnih komada namještaja poput stolica, stola, kreveta i slično. Upravo iz tih razloga je ponekad isplativije bolje pogledati namještaj koji već imamo i vidjeti možemo li ga uz male preinake pretvoriti u nešto što će se uklapati u prostor koji uređujemo. Kako biste uštedjeli novac koji kasnije možete preusmjeriti na neki komad namještaja koji ne možete nužno preurediti, pitajte roditelje ili bake i djedove imaju li oni neki komad namještaja koji ne koriste i koji su vam voljni pokloniti.
“Današnji namještaj ne može se uspoređivati s onim od prije 50 i više godina. Ljudi su prije radili šest mjeseci da bi si mogli kupiti komodu ili ormar. Ali zato ih je taj ormar služio do kraja života. Prije se također većinom radilo od punog i kvalitetnog drva što uvelike povećava kvalitetu namještaja”, rekao nam je nedavno u intervjuu kreativac i postolar koji se bavi izradom i restauracijom namještaja, Mario Veneti. Sigurno ste i sami uočili da je pojedini namještaj u kući vaših roditelje stariji od vas, a jednako dobro izgleda kao prvog dana. To je još jedan dokaz da ono što je novo ne mora nužno biti i bolje.

Pitali smo Marija što je sada u trendu kada je u pitanju dizajn interijera. “Prirodno i organsko s minimalno detalja i s dosta drveta i biljaka je trenutno najtraženije. Zapravo se želimo okružiti prirodom i prirodnim materijalima u našem domu kako bi se osjećali kao da smo u prirodnom okolišu”, rekao nam je Mario čime je ujedno poručio da ako želite preurediti neki komad namještaja, najbolje je to učiniti s onim od drveta.

Ako ste odlučili zasukati rukave i pokazati vaš kreativni potencijal, donosimo vam par koraka koji se mogu primijeniti prilikom restauracije gotovo svakog komada drvenog namještaja.

  1. Brušenje drva potrebno je kako bi se skinula stara boje i izravnale eventualne neravnine ili oštećenja. Napravite to električnom brusilicom za drvo ili ručno papirom za brušenje.
  2. Neizbježno je da ćete na starom drvenom namještaju naići na oštećenja, udubljenja ili ogrebotine. Takva područja možete popraviti  kitom za drvo. Nakon što ste zakrpali što ste trebali, ponovno pređite finim brusnim papirom.
  3. Površine detaljno prebrišite vlažnom krpom.
  4. Temeljna boja nije neophodna, ali osigurat će da vaš namještaj traje još dugi niz godina. Kada se boja osuši, pređite po namještaju lakom za drvo. Ako ne želite koristiti boju, slobodno koristite samo lak jer danas lakovi odlično funkcioniraju i samostalno.

Ako se odvažite preurediti neki stari drveni predmet, pokažite nam svoj rad i možda osvojite vrijednu nagradu. Naime, u tijeku je Belinka nagradni natječaj na koji se možete prijaviti OVDJE. Sve što trebate napraviti je obnoviti bilo koji drveni predmet, ispuniti formu s podacima te učitati fotografije prije i poslije obnove. Veselimo se vidjeti što ste odlučili preurediti!

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.