180406 -- SZEKESFEHERVAR HUNGARY, April 6, 2018 -- Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers a speech at the last rally of the Fidesz party ahead of the general elections in Szekesfehervar, central Hungary, on April 6, 2018. Hungarian political parties held their last rallies on Friday, ahead of Sunday s general elections, where the Prime Minister Viktor Orban, who is seeking a third consecutive term, is considered the absolute favorite.  HUNGARY-SZEKESFEHERVAR-GENERAL ELECTIONS-VIKTOR ORBAN-CAMPAIGN-RALLY AttilaxVolgyi PUBLICATIONxNOTxINxCHN

Drastične mjere u Mađarskoj zbog cijena energenata: Orban zatvara stadione, kazališta, muzeje…

GREEN_300_listici_sredina

Optužuju Europsku uniju

Ograničenja cijena osnovnih životnih namirnica i goriva, koje je odredila vlada s ciljem zaustavljanja rasta cijena, dovela su do nestašica u nekim trgovinama i na benzinskim postajama, a sada se uvode i nove mjere.

Knjižnice, kazališta i novi stadioni zatvaraju svoja vrata za sve posjetitelje. Mađarsku je drastičan porast cijena energenata prisilio na ovakvu odluku. Zatvaraju se i muzeji i bazeni, a pogođen je i jedan od najbogatijih gradova u Mađarskoj, Szekesfehervar, na čijem je čelu Andras Cser-Palkovics iz Orbanove stranke Fidesz. “Javni prostori su ono što čini grad. Nitko nije sretan zbog ovih mjera, ali ljudi prihvaćaju da su potrebne”, rekao je  Cser-Palkovics.

Stadioni koji su postali simbol Orbanove moći također zatvaraju svoja vrata. Jedan od njih je onaj u spomenutom Szekesfehervaru koji može primiti 14.000 posjetitelja, a zbog zatvaranja, ističu iz grada, neće biti odgođena ni jedna utakmica. Naime, sljedeća utakmica mađarske lige održava se krajem siječnja, a lokalni klub Fehervar, koji ondje trenira zimi, trenirat će na drugim terenima u gradu.

“Stručni rad FK Fehervar nije posebno pogođen drastičnom odlukom o štednji energije”, poručili su iz kluba, prenosi France24.
Kako je naveo gradonačelnik, plan je bio da se stadion, izgrađen 2018., ponovno otvori sredinom siječnja. Zatražio je od lige da pomakne večernje utakmice poslije Nove godine kako bi se uštedjelo na grijanju terena i troškovima rasvjete. “Ne trebamo čekati čuda kada si možemo pomoći vlastitim mjerama”, poručio je Cser-Palkovics.

U drugim dijelovima grada ista situacija.  Kazalište Vorosmarty zatvorit će se nakon izvođenja svog božićnog i novogodišnjeg programa i ponovno će se otvoriti u ožujku kada započne proljetna sezona, izjavio je voditelj kazališta Janos Szikora. “Nećemo sjediti i očajnički razmišljati ‘O moj Bože što će se dogoditi'”, poručio je. Istaknuo je da će glumci, dok je kazalište zatvoreno, pronaći druge prostore za svoje probe.

Prema podatcima Eurostata, inflacija je u Mađarskoj u listopadu dosegnula gotovo rekordnih 21.6 posto, što je najviša razina od 1996. godine u toj zemlji. Ograničenja cijena osnovnih životnih namirnica i goriva, koje je odredila vlada s ciljem zaustavljanja rasta cijena, dovela su do nestašica u nekim trgovinama i na benzinskim postajama.

“Rastući računi za energiju, a još više inflacija, utječu na sve. Pitanje je koga će Mađari okriviti za ove ekonomske poteškoće”, rekla je Andrea Virag, direktorica strategije think tanka Republikon iz Budimpešte. Za lošu ekonomsku sliku Orbanova stranka je optužila vladajuće u Europskoj uniji postavivši billboard plakate u kojima optužuju Bruxelles. Na plakatima stoji: “Sankcije Bruxellesa nas uništavaju’.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.