Doživite Nacionalni park Cinque Terre iz jedne posve druge perspektive. Nećete požaliti!

GREEN_300_listici_sredina

Nešto drugačije razgledavanje poznatih šarenih gradića

Nacionalni park Cinque Terre ubraja se među najpopularnije talijanske destinacije. Svatko želi uživo ugledati te slatke šarene gradiće, prošetati se uskim i strmim uličicama i kao uspomenu uslikati fotku za pamćenje. Čim se nešto nalazi na popularnoj listi, to odmah znači gužva, vreva i turisti na svakom koraku. No, postoji ipak način da ovaj uistinu poseban nacionalni park doživite u miru...

Cinque Terre sam posjetila dva puta. Prvi put je to bilo prije par godina s jednom hrvatskom turističkom agencijom. Osim ljepote mjesta, ono čega se sjećam je gužva i jurnjava. Drugi put sam Cinque Terre posjetila ovog proljeća i odlučila sam ne činiti istu grešku. Lepršavu ljetnu haljinu i omiljene sandale, zamijenila sam trekking tenisicama i tajicama te se uputila na famozni Blue Trail – najljepšu planinarsku stazu unutar Nacionalnog parka Cinque Terre.

U pitanju je stara staza koja povezuje svih pet mjesta, a nekoć se koristila za prenošenje potrepština između pojedinih lokacija. Ova staza vodi kroz kaskade vinograda, maslinika i limuna, prelazi preko kamenim i drvenim mostića, prolazi pored zabačenih imanja u kojima lokalci vrijedno obrađuju svoja polja. Na ovoj stazi ćete uz to vidjeti i “vlakiće” i “tračnice”, odnosno sustav prijevoza grožđa i ljudi za vrijeme berbe.

Blue Trail je dug oko 11 kilometara, dijeli se na četiri dionice za koje je potrebno oko pet sati hodanja bez uračunatih pauza. Nažalost, prije par godina je ovo područje pretrpjelo velike odrone koji su bili posljedica jakog nevremena te dan danas nisu sve dionice Blue Traila otvorene. Trenutno su dvije dionice otvorene, a dvije zatvorene. No, to ne umanjuje doživljaj ove uistinu posebne i nezaboravne staze.

Na ovoj stazi ćete doživjeti najljepše poglede, upoznati se s povijesti ovog kraja i steći dojam kako je nekoć izgledao život mještana. Za razliku od samih naselja, na ovoj stazi ćete imati i trenutke samo za sebe. Mi smo se uputili istražiti one otvorene dionice, a to je put koji povezuje Monterosso i Vernazzu (na toj dionici je najljepši pogled na ovo mjestašce) te Vernazzu i Cornigliju. Od kraja ožujka do početka studenog se naplaćuje pristup stazi, a cijena ulaznica iznosi 7.50 eura po glavi. Međutim, ako kupite Cinque Terre Card, koja iznosi 18,20 eura, imate na jedan dan neograničen pristup vlaku i stazama. Ovo je najbolje rješenje jer ćete ostatak naselja prolaziti vlakom.

Najljepšom dionicom na Blue Trailu se smatra ona koja povezuje Monterosso i Vernazzu. Staza je duga oko 3,5 kilometra i za nju je potrebno oko dva sata. Druga dionica koja povezuje Vernazzu i Cornigliju duga je oko četiri kilometra i za nju trebate izdvojiti oko sat i pol. Sama staza nije zahtjevna, no imajte na umu da se na njoj nalazi puno, ali stvarno puno stepenica.

Naime, iz naselja je potrebno popeti se na put koji nakon što ostvari svoju visinu, ne traži nikakav napor. Imajte samo na umu da od kasnog proljeća pa do rane jeseni vladaju visoke temperature, te svoj hike ostvarite ili u rane jutarnje ili kasne popodnevne sate. Doživjeti Cinque Terre iz planinarske perspektive je nezaboravno iskustvo. Stoga ako vas put odvede u ovaj talijanski nacionalni park, nemojte propustiti priliku da prohodate starim putem koji je nekoć bio žila kucavica ovih šarenih gradića.

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.