ines-sayadi-w40TSnenN3s-unsplash

Ovo su knjige koje morate pročitati prije novogodišnjih odluka

GREEN_300_listici_sredina

Izabrali smo pet inspirativnih naslova

Godina je na izmaku, a samim time bliži se i vrijeme razmišljanja o novogodišnjim odlukama. Neki odmahuju rukom na spomenuto, ne vjerujući pritom u filozofiu „nova godina-novi ja“, dok drugi masovno ispisuju različite vizualizacije i želje za novu godinu koja slijedi.

Neovisno o tome pripadate li u skupinu prvih ili drugih, donosimo pet prijedloga fantastičnih naslova koji donose nove poglede na svijet, motiviraju, propagiraju sport, zdravlje i osviješteni način života. Svaka od ovih knjiga tiče se malih promjena u načinu razmišljanja, a koje mogu utjecati barem početak godine koja stiže.

Jen Gale – The Sustainable(ish) Living Guide’ – Jen Gale

Ova knjiga donosi mnoštvo malih promjene koje svatko može uvesti u svoju rutinu, a da pritom promjene imaju pozitivan i velik utjecaj na planet. Autorica je uspješno pokrila sve aspekte života, počevši od namirnica koje kupujemo, hrane koju jedemo pa sve do načina na koji putujemo, slavimo i radimo. Gale je inače strastvena prema održivom načinu života, a u ovoj knjizi objedinila je sve savjete koji omogućavaju čitatelju da promjeni svoj utjecaj na okoliš bez radikalne promjene svog života.

Annabel Streets: Znanost hodanja

Riječ je o knjizi koja promovira hodanje kao pozitivno za mentalno zdravlje, ali i s ekološke strane. Knjiga je praktičan vodič, tim više jer je i sama nagrađivana autorica strastvena šetačica. Govori o tome kako ljudi često zapnu u rutini, hodaju na isti način, istim stazama u isto vrijeme. Annabel stoga donosi vodič za hodanje, a pritom postavlja izazov kako da šetnje postanu inspirativne i posebne. Na taj način, tvrdi autorica, osnažuju se um i tijelo, a , a radosti hodanja pritom su mnogo veće od brojenja koraka.

Mary Robinson – Climate Justice: Hope, Resilience, and the Fight for a Sustainable Future

Autorica je nekadašnja predsjednica Irske, koja je u ovoj knjizi objedinila priče iz cijelog svijeta o ljudima koji su se suočili s nepravdom zbog klimatskih promjena, što je izravno utjecalo na njihova prava i slobode, a koji su poduzeli nešto konkretno po tom pitanju. Riječ je o knjizi koja, kako su komentirali kritičari, budi nadu za promjenom u društvu, a poruka je da se pokretačka snaga u borbi za klimatsku pravdu može pronaći na lokalnoj razini, uglavnom među ženama. Knjigu je komentirao i nekadašnji američki predsjednik, Barack Obama, rekavši da “Robinson, kao zagovornica zaboravljenih i ignoriranih, nije samo osvijetlila ljudsku patnju, već je osvijetlila bolju budućnost za naš svijet.“

J.B. MacKinnon: The Day the World Stops Shopping

Knjiga problematizira potrošački mentalitet ljudi. Autor tvrdi da ekonomija potiče ljude da uvijek troše više te da i najmanji pad potrošnje dovodi do nezaposlenosti, bankrota pa i oduzimanja domova. Navodi pritom da se u Americi iskorištavaju zemljini resursi pet puta brže nego što se mogu obnoviti te da unatoč naporima da se “ozeleni” potrošnja – recikliranjem, povećanjem energetske učinkovitosti ili korištenjem solarne energije – tek se treba vidjeti pad globalnih emisija ugljika.

Ovaj poznati novinar stoga postavlja pitanje: Što bi se stvarno dogodilo da jednostavno prestanemo kupovati? Postoji li način da smanjimo našu potrošnju na razine koje štede zemlju, a da ne izazovemo ekonomski kolaps? Oslanjajući se na stručnjake iz različitih područja od klimatskih promjena do ekonomije, MacKinnon istražuje kako bi život s manje promijenio naš planet, naše društvo i nas same.

Marie Kondo – The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing

Autorica Kondo je poznata savjetnica za čišćenje i organizaciju koju je podignula na potpuno novu razinu. S detaljnim uputama za određivanje koji predmeti u vašoj kući izazivaju radost, a koji ne, njena je knjiga zapravo vodič za rasterećenje doma, a bazira se na japanskim metodama i principima minimalizma. Bestseller je New York Timesa, a kritičari tvrde da je pokrenula revoluciju i nadahnula hit Netflixovu seriju Pospremanje s Marie Kondo. CNN ju opisuje kao jednom od najutjecajnijih knjiga ovog desetljeća.

 

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.