pexels-tima-miroshnichenko-6336985

Donosimo namirnice koje dijete treba jesti prije spavanja kako bi imalo bolji san

GREEN_300_listici_sredina

Savjeti stručnjakinje za dječju prehranu

Ni odrastao čovjek ne može spavati dobro ako je u krevet legao gladan. Isto vrijedi i za djecu i bebe, no važno je koje će namirnice pojesti prije spavanja.

Spavanje kod djece česta je tema među roditeljima. Kako da moje dijete spava dulje, zašto se budi po noći, zašto ne želi zaspati… samo su neka od pitanja koja se nameću gotovo svim roditeljima, a koja pritom mogu biti poprilično iscrpljujuća. Pedijatrica s velikim zanimanjem za dječju prehranu i suosnivačica Littyle Tummyja, bloga o zdravoj prehrani za djecu i bebe, Sophie Niedermaier-Patramani, izdvojila je nekoliko namirnica koje dijete treba jesti češće i više kako bi imalo čvršći i bolji san.

Kako je rekla doktorica, ni odrasli ne mogu otići u krevet praznog želudca i imati dobar san, a slično funkcioniraju i djeca. Moraju pojesti obilnu, ali laganu večeru kako bi imala dobar san.

Ugljikohidrati

Ključ je priprema lagane večere bogate složenim ugljikohidratima, poput leće, zobi ili kvinoje. Takve namirnice održat će stabilnu razinu šećera u krvi djeteta te tako izbjeći skokove inzulina neposredno prije spavanja.

Takvi skokovi mogu dovesti do toga da dijete nakon kratkog vremena opet postane gladno, tvrdi Niedermaier-Patramani. Ugljikohidrati pomažu u promicanju proizvodnje serotonina, što pojačava lučenje melatonina. To znači da su, primjerice,  zobene pahuljice izvrsna opcija za djetetov večernji obrok.

Hrana bogata triptofanom

Triptofan je aminokiselina koja se nalazi u mliječnim proizvodima, bananama, zobi, orasima i sjemenkama suncokreta ili bundeve. Riječ je o preteči dvaju hormona koji reguliraju naš san, serotonina i melatonina. Smatra se da hrana s visokim sadržajem triptofana pogoduje trajanju i dubini sna.

Začinite jela

Dokazano je da muškatni oraščić poboljšava trajanje i dubinu sna, a jednako vrijedi i za cimet. Večernja kaša od punomasnog mlijeka, banane i muškatnog oraščića mogla bi napraviti malu razliku, savjetuje doktorica.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.