Kada netko kaže bundeva ili tikva obično prvo pomislimo na rezbarenje istih za Noć vještica ili na bundevu pečenu u pećnici, ali ova šarolika i svestrana voćka (da, bundeva spada u voće) se zapravo može iskoristiti na razne načine i to od kore pa sve do koštica. Postoji mnogo recepata, a mi vam donosimo tri s kojima ćete iskoristiti cijelu namirnicu bez otpada.
Osim što je ukusna, bundeva je veoma zdrava namirnica bogata antioksidansima, vitaminima C i E te je odličan izvor beta karotena. Bogata je i kalijem, ima protuupalno djelovanje i pogodna je za jačanje imuniteta. Ako tražite namirnicu koja će vas zasititi i dati vam energiju, bundeva je odlična jer je zasitna i niskokalorična. Zbog svega ovoga vjeruje se da bundeva snižava rizik od raka, srčanih bolesti i moždanog udara.
Bundevu možete pripremiti na razne načine – ispeći u pećnici, kuhati na pari ili čak jesti sirovu (naribanu kao mrkvu). Jestivi dijelovi su kora, meso, ljuske sjemenki i sjemenke zbog čega je idealna namirnica za zero-waste jelo. Kako ju iskoristiti cijelu donosimo u nastavku. Dobar tek!
Čips od bundevine kore
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Sastojci:
- Kora od bundeve
- Sol i papar
- Maslinovo ulje
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva
- Postavite koru od bundeve na dvije tepsije, prelijte uljem i začinite solju i
- Pecite 20-25 minuta redovito provjeravajući.
- Poslužite s humusom ili ih pojedite same kao čips.
Juha od bundeve
Vrijeme pripreme – 1 sat, služi 6 osoba
Sastojci:
- 2 mrkve, narezane na kockice
- Pola bundeve, narezane na kockice
- 1 bijeli luk, sitno nasjeckan
- 1 žličica čili pahuljica
- 1 povrtni temeljac s 1,5 l kipuće vode
- Sol i papar
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite bundevu i mrkvu 35-40 minuta ili dok ne omekšaju. (Ako vam se žuri možete ih jednostavno i skuhati)
- 10 minuta prije nego što se povrće ispeče, propržite luk na srednje jakoj vatri. Dodajte povrtni temeljac, povrće, čili pahuljice, sol
- Ostavite da se kuha 30 minuta
- Dodajte malu količinu povrća i temeljca u blender, pa ubacite natrag u juhu. Ako volite gustu juhu možete ju cijelu izmiksati sa štapnim mikserom
- Ukrasite svježim korijanderom i poslužite s kruhom.
Curry od bundeve
Vrijeme pripreme – 1 sat i 15 minuta Služi 6 osoba
Sastojci
- Riža (prema uputama na paketu skuhati količinu za 6 osoba)
- 200 g kokosovog mlijeka
- Pola srednje bundeve (narezano na kockice)
- Bundevina pulpa
- Sjemenke bundeve
- 1 veliki bijeli luk, sitno nasjeckan
- 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 1 svježi čili, sitno nasjeckan
- 1 palac đumbira, nariban
- 1 povrtni temeljac s 300 ml kipuće vode
- 1 žlica curryja u prahu, kumina, mljevenog korijandera, kurkume i paprike za umak
- 1 žlica curryja u prahu, kumina, mljevenog korijandera, kurkume i paprike za pečenu bundevu
- Sol i papar po ukusu
Upute
- Bundevu prepolovite, žlicom izvadite sjemenke i pulpu i ostavite u zdjeli s jedne strane.
- Bundevu ponovno narežite na četvrtine, a zatim na 1/8 kako biste lakše ogulili kožu (ostavite kožu u zdjeli s jedne strane za kasnije korištenje). Nakon što se oguli, polovicu bundeve izrežite na kockice (drugu polovicu sačuvajte za juhu) i stavite na tepsiju.
- Nakapajte maslinovo ulje, dodajte začine i miješajte povrće dok se ne premaže. Stavite u pećnicu na 35-40 minuta ili dok ne omekša
- Zatim odvojite sjemenke bundeve i pulpu, to će potrajati neko vrijeme i možda će biti neuredno, ali isplati
- Začinite sjemenke bundeve u pećnici solju i paprom te pospite curryjem. Pecite u pećnici 10
- U blender dodajte pulpu bundeve i kokosovo mlijeko; miješajte dok se ne likvidira i stvori
- Na umjerenoj vatri dodajte 2 žlice ulja i pržite luk dok ne omekša, a zatim dodajte češnjak, đumbir i čili te kuhajte 5 minuta. Dodajte začine i miješajte
- Dodajte miješano kokosovo mlijeko i pulpu, začinite solju i
- Dodajte povrtni temeljac i pirjajte 20 minuta. U međuvremenu skuhajte rižu prema uputama na
- Kad su bundeve skuhane, dodajte ih u umak i pirjajte još 20 minuta. Ukrasite svojim pečenim sjemenkama bundeve, nasjeckanim korijanderom i zdrobljenim indijskim oraščićima. Poslužite s rižom i naanom.