cf082da32c7bf2665b6ca9760b6ae2b0

Donosimo ideje kako iskoristiti bundevu od koštice do kore!

Jesenski zero-waste recepti

Pred nama je sezona tikvica i bundeva koje su svojevrstan simbol jeseni, a ujedno su i vrlo vrlo ukusne i zdrave namirnice. Donosimo odlične recepte koji će vas zasititi i ugrijati, a neće stvoriti otpad jer ćete iskoristiti cijelu namirnicu.

Kada netko kaže bundeva ili tikva obično prvo pomislimo na rezbarenje istih za Noć vještica ili na bundevu pečenu u pećnici, ali ova šarolika i svestrana voćka (da, bundeva spada u voće) se zapravo može iskoristiti na razne načine i to od kore pa sve do koštica. Postoji mnogo recepata, a mi vam donosimo tri s kojima ćete iskoristiti cijelu namirnicu bez otpada.
Osim što je ukusna, bundeva je veoma zdrava namirnica bogata antioksidansima, vitaminima C i E te je odličan izvor beta karotena. Bogata je i kalijem, ima protuupalno djelovanje i pogodna je za jačanje imuniteta. Ako tražite namirnicu koja će vas zasititi i dati vam energiju, bundeva je odlična jer je zasitna i niskokalorična. Zbog svega ovoga vjeruje se da bundeva snižava rizik od raka, srčanih bolesti i moždanog udara.

Bundevu možete pripremiti na razne načine – ispeći u pećnici, kuhati na pari ili čak jesti sirovu (naribanu kao mrkvu). Jestivi dijelovi su kora, meso, ljuske sjemenki i sjemenke zbog čega je idealna namirnica za zero-waste jelo. Kako ju iskoristiti cijelu donosimo u nastavku. Dobar tek!

Čips od bundevine kore

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Sastojci:

  • Kora od bundeve
  • Sol i papar
  • Maslinovo ulje

Upute:

  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva
  • Postavite koru od bundeve na dvije tepsije, prelijte uljem i začinite solju i
  • Pecite 20-25 minuta redovito provjeravajući.
  • Poslužite s humusom ili ih pojedite same kao čips.
Juha od bundeve

Vrijeme pripreme – 1 sat, služi 6 osoba

Sastojci:

  • 2 mrkve, narezane na kockice
  • Pola bundeve, narezane na kockice
  • 1 bijeli luk, sitno nasjeckan
  • 1 žličica čili pahuljica
  • 1 povrtni temeljac s 1,5 l kipuće vode
  • Sol i papar

Postupak:

  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite bundevu i mrkvu 35-40 minuta ili dok ne omekšaju. (Ako vam se žuri možete ih jednostavno i skuhati)
  • 10 minuta prije nego što se povrće ispeče, propržite luk na srednje jakoj vatri. Dodajte povrtni temeljac, povrće, čili pahuljice, sol
  • Ostavite da se kuha 30 minuta
  • Dodajte malu količinu povrća i temeljca u blender, pa ubacite natrag u juhu. Ako volite gustu juhu možete ju cijelu izmiksati sa štapnim mikserom
  • Ukrasite svježim korijanderom i poslužite s kruhom.
Curry od bundeve

Vrijeme pripreme – 1 sat i 15 minuta Služi 6 osoba

Sastojci

  • Riža (prema uputama na paketu skuhati količinu za 6 osoba)
  • 200 g kokosovog mlijeka
  • Pola srednje bundeve (narezano na kockice)
  • Bundevina pulpa
  • Sjemenke bundeve
  • 1 veliki bijeli luk, sitno nasjeckan
  • 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 1 svježi čili, sitno nasjeckan
  • 1 palac đumbira, nariban
  • 1 povrtni temeljac s 300 ml kipuće vode
  • 1 žlica curryja u prahu, kumina, mljevenog korijandera, kurkume i paprike za umak
  • 1 žlica curryja u prahu, kumina, mljevenog korijandera, kurkume i paprike za pečenu bundevu
  • Sol i papar po ukusu

Upute

  • Bundevu prepolovite, žlicom izvadite sjemenke i pulpu i ostavite u zdjeli s jedne strane.
  • Bundevu ponovno narežite na četvrtine, a zatim na 1/8 kako biste lakše ogulili kožu (ostavite kožu u zdjeli s jedne strane za kasnije korištenje). Nakon što se oguli, polovicu bundeve izrežite na kockice (drugu polovicu sačuvajte za juhu) i stavite na tepsiju.
  • Nakapajte maslinovo ulje, dodajte začine i miješajte povrće dok se ne premaže. Stavite u pećnicu na 35-40 minuta ili dok ne omekša
  • Zatim odvojite sjemenke bundeve i pulpu, to će potrajati neko vrijeme i možda će biti neuredno, ali isplati
  • Začinite sjemenke bundeve u pećnici solju i paprom te pospite curryjem. Pecite u pećnici 10
  • U blender dodajte pulpu bundeve i kokosovo mlijeko; miješajte dok se ne likvidira i stvori
  • Na umjerenoj vatri dodajte 2 žlice ulja i pržite luk dok ne omekša, a zatim dodajte češnjak, đumbir i čili te kuhajte 5 minuta. Dodajte začine i miješajte
  • Dodajte miješano kokosovo mlijeko i pulpu, začinite solju i
  • Dodajte povrtni temeljac i pirjajte 20 minuta. U međuvremenu skuhajte rižu prema uputama na
  • Kad su bundeve skuhane, dodajte ih u umak i pirjajte još 20 minuta. Ukrasite svojim pečenim sjemenkama bundeve, nasjeckanim korijanderom i zdrobljenim indijskim oraščićima. Poslužite s rižom i naanom.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.