pexels-tom-fisk-9893729

Domac ispred Sporazuma gradonačelnika o energetskoj sigurnosti s Timmermansom

GREEN_300_listici_sredina

"Borba za našu klimatski neutralnu budućnost"

Upravni odbor europske inicijative Sporazum gradonačelnika (eng. Covenant of Mayors) održao je, sukladno trenutnim mjerama, online sastanak s prvim izvršnim potpredsjednikom Europske Komisije Fransom Timmermansom. Ispred inicijative su na temu trenutačne energetske krize govorili dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i posebni savjetnik za energiju i klimu predsjednika RH Zorana Milanovića te gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski.

Sporazum gradonačelnika EU-a za klimu i energiju okuplja gotovo 11.000 lokalnih samouprava koje su se dobrovoljno obvezale na provedbu klimatskih i energetskih ciljeva EU-a, a pokrenut je još 2008. godine u Europi s ambicijom da okupi lokalne samouprave predane postizanju i dobrovoljnom premašivanju klimatskih i energetskih ciljeva EU-a. Tema redovitog sastanka čelnika Inicijative s Europskom komisijom bile su kako dugoročno riješiti energetsku krizu lokalnim izvorima, kako proračunska pravila prilagoditi uvjetima krize te kako Sporazum gradonačelnika može koristiti kao sredstvo dijaloga s nacionalnim vladama i EU institucijama.
Ovisnost o fosilnom plinu izlaže europska kućanstva, naša gospodarstva i naše vlade. Utjecaj ovisnosti o uvozu plina je poguban za europske demokracije i vladavinu prava, za EU geopolitičku sigurnost i na kraju, ali ne i najmanje važno, za europske ciljeve zaštite klime. – istaknuto je na sastanku na kojem su sudjelovali i gradonačelnici Heidelberga, Stockholma, Castel Maggiorea, Mechelena, Freiburga te zamjenica predsjednika provincije Barcelona.

“Energetska kriza s kojom se sada suočavamo ne odnosi se samo na račune za energiju – ovo je bitka za slobodnu, stabilnu i demokratsku Europu, a u isto vrijeme – ovo je bitka za našu klimatski neutralnu budućnost, jedinu budućnost koju imamo! Naši gradovi znaju da imaju saveznika u Europskoj komisiji i da samo još tješnja suradnja može pokrenuti energetsku revoluciju koja nam je potrebna. Sporazum gradonačelnika spreman je biti platforma za to, a u tu svrhu preporučujemo reviziju Regulacije o upravljanju kako bi se ojačalo planiranje na više razina, osiguravajući usklađenost s lokalnim energetskim akcijskim planovima. Tražimo uspostavljanje trajnog dijaloga – pa čak i političkog pritiska ako je potrebno, bilo u okviru ministarske ili radne skupine za klimu, usmjerenog na rješavanje nedosljednosti između EU, nacionalnih i regionalnih politika koje predstavljaju prepreku ostvarivanju klimatskih ambicija; uspostavu socijalnog klimatskog fonda koji koristi lokalno znanje i alate gradonačelnika i energetskih agencija te izgrađuje njihove kapacitete za podršku ugroženim kućanstvima”, jasno je istaknuo Domac ističući konkretne primjere iz Hrvatske.

Inicijativa Sporazum gradonačelnika ističe i da će rješavanje trenutne krize bez ulaganja u tranziciju proširiti podjelu u EU između regija na one koje su “prikladne za budućnost” i regija koje zaostaju. Dobar primjer za to je nova njemačka vlada koja želi masovno poticati izgradnju sunčanih elektrana što znači da će u budućnosti njemačka kućanstva biti manje pogođena promjenama cijena energije.

Timmermanse je na sastanku stavio velik naglasak na gradonačelnike kao na nužne saveznike dugoročnog projekta koji je pred nama, a tiče se postizanja klimatske neutralnosti. Naveo je i kako nam uz ovaj dugoročan projekt trebaju i brzo vidljivi rezultati i da će idućih 8 godina biti izazovno za sve. Dao je i svoj jasan osvrt na trenutnu energetsku krizu i cijene koje su uzdrmale naše građane i gospodarstva. Izrazio je zabrinutost prema onim Vladama koje su za krizu krenule kriviti obnovljive izvore energije iako je i više nego jasno da su obnovljivi izvori energije ključ da se ovakve krize riješe i u budućnosti preveniraju, jer nam obnovljivi izvori pomažu da budemo neovisni o primjerice ruskom plinu. Rekao je i kako EU ima spremna rješenja za sve zemlje koje odmah žele krenuti jače ulagati u obnovljive izvore energije i skrenuo pažnju na Klimatski socijalni fond koji će pomoći najugroženijim građanima, a na gradovima je i nacionalnim vladama da Komisiju izvijeste o najranjivijima.

“Ovo nije kratkotrajna kriza već suštinski, duboki poremećaj koji treba sustavno rješavati. Ovaj ispit moramo položiti.”, zaključio je Domac u svom obraćanju podpredsjedniku Timmermansu te dodao kako su gradovi i gradonačelnici ključni za postizanje postavljenih ciljeva i rješavanje problema građana.

PHOTOS BY: Bénédicte Maindiaux / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.