ff

Dokumentarac “Fantastic Fungi” donosi priču o važnosti gljiva za planet i čovjeka

GREEN_300_listici_sredina

Puno više od dodatka na pizzi

Ako još uvijek nemate ideju što biste gledali ovog vikenda zavučeni pod dekicu dok vani pada kiša, dokumentarac "Fantastic Fungi" možda je pravi odabir za vas. Na edukativan, vizualno privlačan i duhovit način otkrijte sve o važnosti gljiva za planet i čovječanstvo.

Ovo kišno razdoblje tijekom vikenda vuče nas leći ispod tople dekice i gledati neke filmove i serije koje tijekom ovih ljetnih dana ili nismo stigli ili nam se naprosto nije dalo pogledati ih. Ako nemate ideje što biste gledali, možda je ovaj dokumentarni film idealan za tmurnu jesensku uvertiru. Riječ je o dokumentarcu “Fantastic Fungi” iz 2019. godine redatelja Louiea Schwartzberga koji progovara o ekološkoj ulozi gljiva, kao i o uporabi gljiva u svakodnevnom životu. Film kojim će se, ako već nisu, oduševiti svi ljubitelji ovog šumskog carstva, kombinira kinematografiju s vremenskim odmakom, CGI te intervje stručnjaka kako bi se dobili što bolji detalji o značajnosti gljiva za okoliš i čovječanstvo. Kritika je ovaj dokumentarac već ranije nahvalila, a jedna od njih bila je i kako je Fantastic Fungi fantastičan pogled na opseg organizma koji je mnogo više od dodatka na pizzi ili sastojka u goveđem stroganovu.

Iako njegov generički naslov može izazvati sjećanja na arhaične znanstvene videozapise na koje ste možda zaspali u osnovnoj školi, Schwartzbergov film brzo se pokazao kao jedan od najljepših koji kako kažu kritičari, čisti duše ujedno je i neizmjerno zabavan. S obzirom na to da je amazonska prašuma u plamenu i da nema vidljive završnice naše ovisnosti o fosilnim gorivima, ova slika pruža svjetionik nade. Redateljeva ilustracija otpornosti gljiva zasljepljujuća je i na vizualnoj i na intelektualnoj razini, istodobno jasno potvrđujući da se mi kao vrsta moramo razvijati s prirodom kako bismo spriječili vlastito izumiranje. Premda često gljive uzimamo zdravo za gotovo, njihovo je postojanje uistinu magično i iznimno važno za planet. Niz stručnjaka u filmu detaljno opisuje kako je penicilin odigrao ključnu ulogu u svemu, od stvaranja nekih od najboljih svjetskih sireva poput gorgonzole, do spašavanja života tisuća američkih vojnika tijekom Drugog svjetskog rata. Sve to i još mnogo više moguće je istražiti unutar gotovo sat i pol trajanja ovog dokumentarca koji je dostupan na Netflixu, s glumicom Brie Larson kao naratoricom u filmu.

PHOTOS BY: Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.