nicolas-horn-3Zwbr69KRJQ-unsplash

Dobre vijesti iz Europe: Stope recikliranja stakla na zavidnoj su razini

GREEN_300_listici_sredina

Osam od deset boca se reciklira

Dobra je vijest kako su stope recikliranja stakla u Europi na zavidnoj razini, a još je bolja činjenica to što je na popisu zemalja koje imaju polog na jednokratnu staklenu ambalažu i naša zemlja od njih tek ukupno šest.

Europske stope recikliranja stakla na zavidnoj su razini. Gotovo 8 od 10 staklenih boca stavljenih na europsko tržište se reciklira. No, Europa razmišlja o uvođenju shema povrata depozita. Pitanje je ima li to uopće smisla kada brojke govore da stavljanje depozita na staklenu ambalažu ne povećava količinu stakla koje se šalje na recikliranje niti poboljšava kvalitetu recikliranog stakla općenito. Umjesto toga, preusmjerava sredstva i pozornost od naplate na pločniku i banaka za boce i značajno povećava troškove recikliranja. Treba imati na umu da se desetljećima staklo uspješno prikuplja za reciklažu diljem europskih zemalja. Proizvođači, trgovci na malo, potrošači, vlade i lokalne vlasti zajedno su stvorili jednostavnu, prikladnu i učinkovitu infrastrukturu za staklenu ambalažu. Treba nam više takvih rješenja, a ne dodatne, nepotrebne i skupe komplikacije.

Staklene posude koje se koriste za prehrambene i neprehrambene sadržaje mogu se skupljati zajedno, za razliku od mnogih drugih materijala. Prazne staklene boce parfema, staklenke za hranu i boce vina mogu se skupljati i reciklirati zajedno, bez utjecaja na kvalitetu ili sigurnost konačnog recikliranog proizvoda. Kao spremnik za našu hranu, piće, kozmetiku ili lijekove, staklo je inertno i djeluje kao sigurnosna barijera. Polog na jednokratnu staklenu ambalažu danas se koristi u samo šest zemalja članica EU: Hrvatskoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Njemačkoj i Litvi. S druge strane, Hrvatska, Estonija i Litva su prema posljednjim podacima među devet zemalja s najnižim stopama recikliranja u Europi. Polozi za jednosmjernu staklenu ambalažu u najboljem slučaju rezultiraju marginalnim dobicima, ali uz vrlo visoku cijenu. U međuvremenu, EPR sustavi, kao što su skupljanje na ulici, banke za boce i drugi sustavi za prikupljanje stakla s jednim protokom, znače da se sve vrste staklenih posuda učinkovito prikupljaju i recikliraju na kraju svog životnog vijeka. Osam od 11 država članica sa stopom recikliranja stakla iznad 80% koristi sustav samo za EPR.

Novi podaci pokazuju da je prosječna stopa prikupljanja za recikliranje staklene ambalaže u EU28 narasla na rekordnih 78% u 2019. godini. To je porast u odnosu na 76% iz 2018. godine i pokazuje da lanac vrijednosti staklene ambalaže ispunjava svoju ambiciju kružnog gospodarstva. Ljudi bi ipak trebali više reciklirati. Lanac vrijednosti stakla radi na tome da stope recikliranja stakla u EU-u do 2030. godine podignu na 90%. U jedanaest država članica EU ta brojka je već preko 80%. Staklo je trajni materijal, što znači da se može reciklirati bezbroj puta bez gubitka kvalitete ili sigurnosti. Pravilno prikupljeno i reciklirano, kao što je već slučaj u većem dijelu Europe, staklo postaje sirovina za nove i beskonačne proizvodne krugove. Dok zemlje traže načine za očuvanje resursa i racionalizaciju otpada, moramo paziti da ne “slomimo srce” kružnog gospodarstva. Prioritet bi trebao biti jačanje i poboljšanje shema proširene odgovornosti proizvođača i sustava gospodarenja komunalnim otpadom, čineći prikupljanje jednostavnim za potrošače i optimalnim za lanac vrijednosti recikliranja.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.