victor-malyushev-2tNB3Qb4H6A-unsplash

Do kraja ove godine Varšava će imati šest novih “džepnih” parkova

GREEN_300_listici_sredina

Građani žele više zelenih površina

Potaknuti građanskim proračunom, planirani džepni parkovi odražavaju rastuću potrebu za zelenim površinama u glavnom gradu Poljske.

Osim što će do kraja ove godine Varšava imati šest novih džepnih parkova, jedan će se otvoriti i početkom iduće godine, piše na gradskim stranicama. Zeleni dodatak urbanom krajoliku financirat će se iz građanskog proračuna Varšave, što znači da su stanovnici glavnog grada Poljske iznijeli ideju i odabrali je u korist drugih visokokvalitetnih projekata – što je dokaz njihove želje za uživanjem ​​u više zelenih površina diljem grada.

Džepni park, poznat i kao mini park, je točno ono što možete zaključiti iz samog naziva – manji je od običnog parka koji je još uvijek dostupan široj javnosti, nudi mjesto za opuštanje, druženje i čini urbani krajolik privlačnijim. Džepni parkovi obično se pojavljuju na malim komadima zemlje u gradovima, između zgrada. No, doslovno svaki komadić javnog prostora može se pretvoriti u prekrasan mini park; bilo da se radi o napuštenoj cesti, krovu ili “višku” zemljišta od većeg projekta. Za razliku od većih parkova koji su namijenjeni svim građanima, džepni park je više namijenjen onima koji žive, rade ili prolaze u njegovoj neposrednoj blizini, nudeći mirno mjesto za rekreaciju usred betonske džungle.

Brzi procesi urbanizacije čine zelene površine rijetkima i mame gradove da traže kreativne načine dodavanja više zelenila urbanom krajoliku. Takav je slučaj s poljskom prijestolnicom koja je najavila izgradnju sedam novih džepnih parkova u sljedećih nekoliko mjeseci. Novi džepni parkovi bit će napravljeni u pet varšavskih okruga, a prostirati će se na površini od oko 400 do više od 2000 četvornih metara. Još dva džepna parka već su izgrađena ove godine – u Bemowo i Mokotówu.

Na svim lokacijama, osim pješačkih staza bit će i novih travnjaka, zasadit će se drveće, grmovi i trajnice. Neizostavan dio parka svakako su klupe, stajališta za bicikle i brojne kante za smeće. Biljke su odabrane tako da trgovi zadrže svoje prirodne vrijednosti tijekom cijele godine, grmlje će pružati utočište pticama, a bogat izbor biljaka služit će i kao hrana za oprašivače. Hoteli za kukce i hranilice također će biti dio zelenih površina. Ukrasit će ih i ukrasni elementi za igru.

Zeleni parkovi dio su većeg nastojanja da se urbani prostori učine privlačnijim i održivijim. Nedavno je Varšava predstavila planove za svoj najveći park do sada i podijelila kako koristi čak i lokalne tramvajske stupove za dodavanje više zelenila.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.