Diljem svijeta danas se obilježava 28. po redu Dan voda

GREEN_300_listici_sredina

"Cijenite vodu" ovogodišnji je svjetski slogan

Svjetski dan voda naglašava vrijednost vode i podiže svijest o globalnoj krizi s vodama, a ovogodišnji slogan poziva nas da razmislimo o tome što voda znači za svakoga od nas.

Već 28. godinu zaredom, 22. dan u ožujku u cijelom se svijetu obilježava Svjetski dan voda. Iako se briga za ovaj neophodan element za život treba odvijati svakodnevno, ovaj nas datum jednom godišnje službeno podsjeća na vrijednost vode kao i na činjenicu da bismo trebali podizati svijest o globalnoj krizi s toliko potrebnim vodama.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana vode je “Cijenite vodu”, a u Hrvatskoj ovaj će se važan da. obilježiti u Osijeku, gdje će se otvoriti postrojenje za dvostupanjsku filtraciju. Riječ je o iznimno važnom projektu za tamošnje područje koje obuhvaća vodoopskrbu za 135 tisuća ljudi, a zahvaljujući ovom postrojenju smanjit će se količina arsena u prerađenoj vodi na razinu nižu od 10 µg/L što je standard koji se primjenjuje u Europskoj uniji. Ova se investicija odvijala u okviru EU projekta “Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture grada Osijeka” te njegova vrijednost iznosi 70 milijuna kuna.

 

No, da se ukratko vratimo nekoliko koraka unazad. Otkud uopće ideja oko obilježavanja Svjetskog dana voda? Naime, prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji UN-a o vodama koja je održana 1977. godine u argentinskom Mar del Plati. Kasnije je konferencija o okolišu i razvoju UN-a održana u Brazilu gdje je Opća skupština rezolucijom 22.veljače 1993. godine odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježava kao dan posvećen vodi. Svaki taj dan u godini ima svoj novi slogan, pa je tako primjerice 1995. godine obilježen pod sloganom “Žene i voda”, 2004. godine “Voda i katastrofe”, a Svjetski dan voda 2007. godine imao je slogan “Kako se nositi s oskudicom”.

Važno je naglasiti kako svakog dana prosječno kućanstvo potroši oko 50 litara vode na ispiranje wc-a, jedan od šest ljudi na svijetu nema dnevnih 20-50 litara osigurane svježe vode, a svakodnevno od posljedica nedostatka vode umire 3.800 djece. Stoga svaki je mali korak ka očuvanju vode svakodnevno itekako vrlo bitan i to možemo učiniti već sada na više načina; od toga da obratimo pažnju da ne puštamo nepotrebno vodu dok primjerice peremo zube, peremo voće u zdjeli napunjenoj vodom bez da otvorimo slavinu da nekontrolirano teče voda iz nje, prilikom male nužde da ispustite onoliko vode koliko je potrebno da očistite wc školjku, pa sve do čuvanja kišnice za zalijevanje biljaka i vrtova. Važno je također hidrirati se tijekom dana vodom, ali ako niste popili svu vodu iz čaše ili bočice, nemojte ju bacati već njome zalijte kućne biljke ili ju dodajte u glačalo ili pak svijećnjak s nekoliko kapi eteričnog ulja.
Koraci su uistinu su jednostavni, samo je potrebno krenuti. Sada!

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.