Otkrivamo hoćemo li imati bijeli Božić i kakva nam se zima sprema!

GREEN_300_listici_sredina

DHMZ otkriva hoće li nas usrećiti snježni pokrivač

Ako sanjate jedan bijeli Božić, čini se kako će i dalje on biti san ili tek pjesma na radiju. Naime, iz DHMZ-a su nam otkrili kako sredinom tjedna kreću iznadprosječno visoke temperature za ovo doba godine, a ni zima koja službeno počinje 21. prosinca neće baš pokazati svoje "prave zube".

Već se godinama radujemo kako će već onaj idući Božić pasti bar malo snijega da upotpuni tu blagdansku atmosferu, no čini se kako će nas snježni pokrivač zaobići i ovog 25. prosinca. Iako je ozbiljno zahladilo već nekoliko dana, iz Državno hidrometeorološkog centra otkrili su nam da se bijelom Božiću ne nadamo, dapače očekuju nas iznadprosječne temperature.

“Prema posljednjim prognozama, a one su konzistentne s dosadašnjim ne treba se nadati ‘bijelom’, odnosno snježnom Božiću! Naime, nakon kraćih razdoblja prosincu primjerene hladnoće, već sredinom tjedna očekuje se zamjetan porast temperature zraka pa će blagdani proteći u znaku izrazito toplog vremena za ovo doba godine! Čak i u gorskim predjelima temperatura će biti u plusu, a u nizinama te osobito na Jadranu bit će još znatno toplije, uz najvišu dnevnu temperaturu uglavnom između 10 i 15 °C. Ipak valja upozoriti da na kopnu dnevnu toplinu može ‘kvariti’ dugotrajna magla”, rekli su nam iz DHMZ-a.

Kako su nam otkrili, u danima prije Božića bit će promjenjivo oblačno, a u unutrašnjosti i uz mjestimičnu maglu. Povremena kiša izglednija je na sjevernom Jadranu te u gorskoj Hrvatskoj. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Na sam Božić posvuda promjenljivo do pretežno oblačno te iznadprosječno toplo, povremena kiša moguća je u čitavoj zemlji, ipak ponajmanje vjerojatna u Dalmaciji, gdje su najizglednija sunčana razdoblja.

I dok jedni možda ne vole hladnoću, drugi je u ovo doba godine barem malo priželjkuju, no ne treba se još dugo radovati minusima, jer čini se prema trenutnoj prognozi, očekuje nas topla zima. “Prema dugoročnim prognozama, u nastavku zime predviđa se razmjerno toplo vrijeme, odnosno relativno blaga zima. To znači da se – ukupno uzevši – temperatura i u siječnju i u veljači predviđa višom od prosječne. Ipak, unatoč ukupnoj ‘toplini’ nisu isključena, dapače, vrlo su vjerojatna i razdoblja hladnog vremena. Osim toga, valja napomenuti da su dugoročne prognoze ipak manje pouzdane od srednjoročnih (sedmodnevnih)”, zaključili su iz DHMZ-a, a kakvo nas vrijeme očekuje u najluđoj noći u godini, to još treba sačekati kraj ovog tjedna.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.