danijel-durkovic-RoU6_2domvI-unsplash

Danas se obilježava Međunarodni dan rijeke Save!

GREEN_300_listici_sredina

Rijeka kojoj gravitira 8 milijuna stanovnika

Dan rijeke Save obilježava se svake godine prvog dana u mjesecu lipnju. Na ovaj se dan promovira rijeka s najduljim vodotokom na području Republike Hrvatske, rijeka Sava, te se različitim aktivnostima skreće pozornost na njezinu veliku ekološku vrijednost i gospodarski potencijal.

U Zagrebu je prije 14 godina današnji datum službeno proglašen kao Dan rijeke Save. Ovaj dan obilježava se i u drugim zemljama sliva, a kroz različite aktivnosti skreće se pozornost na veliku ekološku vrijednost ove rijeke, njezin gospodarski potencijal, ali i riječni turizam o kojem se u posljednje vrijeme sve češće razgovara. Na današnji dan želi se ljude osvijestiti o vodnim bogatstvima, važnosti zaštite voda i očuvanja savskog kraja, biološke raznolikosti, ali i važnosti rijeke Save u svim segmentima života stanovnika.

Sava protječe kroz četiri države. Od izvora prema ušću to su: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija, a Sava spaja tri glavna grada: Ljubljanu, Zagreb i Beograd. Osim navedenih zemalja, sliv rijeke Save obuhvaća i Crnu Goru, a jednim dijelom i Albaniju. Zagreb, Slavonski Brod i Sisak samo su neki od gradova smještenih na hrvatskom dijelu njezina toka. Duga je 946 kilometara od kojih Hrvatskom prolazi 510 kilometara.


Rijeka Sava dragocjena je za sve gore spomenute zemlje, a u odnosu na rijeke zapadne Europe, jako je dobro očuvana.  Vodocrpilišta velikih gradova uz Savu ovise o količini i kvaliteti vode, od životne je važnosti za čovjeka, ali i mnoga druga živa bića. Rijeku karakterizira iznimna biološka i krajobrazna raznolikost, a zahvaljujući njezinoj dobroj očuvanosti u njoj možete pronaći mnoge rijetke i ugrožene vrste i staništa. Oko Save nalaze se velike površine riječnih močvara, primjerice Lonjsko polje te ribnjak i ornitološki rezervat Crna Mlaka, te nizinski kompleks šuma. Ta mjesta ujedno su staništa brojnih ptica i biljaka.


Dan rijeke Save obilježava se u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji u cilju promicanja iznimne ekološke vrijednosti i gospodarskih potencijala rijeke Save, održivog korištenja i razvoja gospodarskih aktivnosti te važnosti regionalne suradnje koja doprinosi boljem stanju voda i vodnog ekosustava, a time i višoj kvaliteti života stanovništva u slivu rijeke Save.


Savska komisija, u suradnji s nadležnim institucijama država stranaka Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save, svake godine provodi razne aktivnosti kojima obilježava ovaj dan. Tako je ove godine u suradnji s hidrometeorološkim službama pojedinih država organizirala simbolično postavljanje oznaka visokih voda na odabranim lokacijama u sve četiri zemlje. U Hrvatskoj je organizirano postavljanje oznake u Slavonskom Brodu na šetnici uz Savu, na lokaciji hidrološke postaje Slavonski Brod – Sava.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.