jonas-vincent-xulIYVIbYIc-unsplash

Svjetski dan zaštite životinja: Mali koraci su ključni za spas nevinih bića

GREEN_300_listici_sredina

Nemojte im činiti ono što ne biste htjeli da netko čini vama

U cijelom se svijetu danas obilježava Dan zaštite životinja. Ova nevina bića često su zlostavljana, izrabljivana, a nažalost sami se braniti ne mogu. Učinimo nešto za njih jer malim se koracima može mnogo.

Četvrti dan u mjesecu listopadu već se 90 godina obilježava kao Svjetski dan zaštite životinja. Ovaj se humani dan počeo obilježavati još 1931. godine u spomen na svetog Franju Asiškog, vegetarijanca, ljubitelja prirode i zaštitnika životinja. Otada se u cijelome svijetu ovaj dan održava svakog 4. listopada s pozivom na zaštitu svih životinja na Zemlji. Iako postoje pomaci u uvažavanju prava i zaštite životinja, na ovaj dan ukazuje na nužnost poštovanja i uvažavanja svih životinjskih vrsta koje su svakodnevno žrtve ljudske sebičnosti, nasilja i sadizma. Kada govorimo o pomacima, onda se tu svakako radi i o pozitivnim pomacima u tekstilnoj industriji koja sve više izbacuje upotrebu životinjske kože i krzna za odjeću i modne dodatke.

Na to ih često upozoravaju ne samo aktivisti i udruge za zaštitu životinja, već i poznate osobe koje svojim istupom u medije itekako imaju utjecaj na modne dizajnere. Prisjetimo se samo posljednje Met Gale gdje je pjevačica Billie Eilish odjenula kreaciju Oscara de la Rente kako bi uvjetovala upravo toj modnoj kući da u potpunosti izbaci krzno iz svojih kolekcija. Mali korak rekli bismo, ali svakako budi nadu u bolje sutra.

.
“U sposobnosti osjećanja boli, patnje i radosti zaista nema razlike između krava i pasa, svinja i mačaka. Nemojte im činiti ono što ne biste htjeli da netko čini vama i gledajte svijet njihovim očima kako biste ih bolje razumjeli”, istaknuli su iz udruge Prijatelji životinja koji su danas u Zagrebu educirali građane o tome kako mogu pomoći zaštititi životinje svojim svakodnevnim navikama. “Ljubav prema životinjama možemo pokazati malim promjenama životnih navika, a svatko od nas može biti zaštitnik životinja, i to ne samo pasa i mačaka, koji žive s nama, već i pomaganjem brojnim nevidljivim životinjama – onima na farmama i u klaonicama, laboratorijima i kavezima”, tvrde iz Udruge, a savjetuju i kako malim pothvatima, možemo učiniti velike stvari za ta nevina bića.
.
.
“Birajte proizvode koji nisu testirani na životinjama, ne posjećujte zoološke vrtove i akvarije, nemojte nositi krzno, kožu, vunu i svilu, već ih zamijenite ekološkim materijalima. Ne kupujte životinje, nego udomite psa ili mačku iz skloništa.
Zapamtite, štiteći životinje ujedno sprječavamo daljnje uništavanje bioraznolikosti i prirodnih staništa životinja, onečišćenje vode, zraka i tla te korištenje velike količine prirodnih resursa”, zaključuju Prijatelji životinja.
.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.