dimitry-b-tRGqh8cHanA-unsplash (2)

Danas je Svjetski dan orangutana, a mi vam donosimo fascinantne činjenice o njima koje sigurno niste znali

GREEN_300_listici_sredina

Najugroženija vrsta majmuna

Svake godine 19. kolovoza obilježava se Svjetski dan orangutana. Dan ima za cilj podići svijest o ovim nevjerojatnim životinjama – našim najbližim rođacima – i kako možemo pomoći u zaštiti njihovog šumskog doma.

U čast ovim veličanstvenim životinjama, donosimo vam nekoliko fascinantnih i srceparajućih činjenica o orangutanima za koje možda niste znali, ali i savjete kako im možete pomoći.

Postoje tri vrste orangutana

Bornejski, Sumatranski i Tapanuli sve su vrste orangutana. Lako prepoznatljive po crvenkastom krznu, tri vrste orangutana imaju mnogo sličnosti, uključujući prisutnost brade i brkova kod odraslih muškaraca – i kod nekih odraslih ženki. Međutim, orangutani s Bornea obično imaju tamniju i crveniju dlaku i okrugla lica.

Orangutani žive do 60 godina ili više

Većina orangutana u divljini živi do 30-40 godina, no zabilježeno je da neki dožive 60 ili više godina. Životinja se također značajno razlikuje u veličini između mužjaka i ženki. Muški orangutani često mogu težiti više od 90 kg, dok su ženke trećinu ili upola manje od njih.

Orangutani su najveći sisavci koji žive na drveću

Orangutani su veliki majmuni koji dijele gotovo 97% iste DNK kao i ljudi, što ih čini jednim od naših najbližih rođaka. Riječ “orang-hutan” doslovno se prevodi kao “osoba iz šume”. Oni također provode 80% svog vremena na drvetu, od penjanja, putovanja i izgradnje gnijezda za spavanje na drveću.

Orangutani imaju prepoznatljive duge ruke

Orangutani imaju prosječnu visinu od oko 1,5 m. Jedna od najzanimljivijih činjenica o orangutanima je da imaju neproporcionalno duge ruke koje mogu dosezati do 2,2 m. Ruke su im obično jedan i pol puta duže od nogu, a mogu se rastegnuti do gležnjeva kada stoje. Orangutan koristi svoje duge ruke kako bi oblikovao sigurnu kuku koja mu omogućuje putovanje od drveta do drveta. Unatoč tome što većinu vremena provode na drveću, orangutani su polu-zemaljski i hodaju na sve četiri dok putuju tlom.

Neki mužjaci orangutana razviju velike jastučiće na obrazima

Ne svi, ali neki mužjaci orangutana razviju velike jastučiće na obrazima, poznate i kao rubovi, na bočnoj strani lica. To su u biti masna tkiva koja se razvijaju kada su muškarci potpuno zreli, oko 35. godine. Očigledno je da mnoge ženke orangutana smatraju da su ovi rubovi privlačni i uzimaju ih u obzir kada biraju partnera. Mužjaci također imaju grlenu vrećicu koju koriste za vokalizaciju, lociranje i odavanja svoje prisutnosti ženkama ili upozoravanje drugih mužjaka da odu.

Orangutani su zapanjujuće inteligentne životinje

Opsežna istraživanja i laboratorijski testovi u posljednjih nekoliko desetljeća otkrili su da su orangutani vrlo inteligentna vrsta zbog svoje sposobnosti korištenja raznih sofisticiranih alata i izgradnje složenih gnijezda od grana i lišća. Orangutani su proglašeni najinteligentnijim životinjama na svijetu u studiji koja ih stavlja čak i iznad čimpanza i gorila.

Orangutani imaju nevjerojatno bliske veze sa svojim majkama

Dok većina sisavaca nastoji ostati u blizini svojih majki tijekom ranih faza života, orangutani se drže svojih majki mnogo dulje, većina barem do sedme godine. Mladi orangutani jašu na majčinom tijelu dok putuju i spavaju u svojim gnijezdima. Tijekom tog razdoblja upijat će svo znanje koje mama ima za podijeliti, uključujući traženje hrane i korištenje alata.

Orangutani imaju odvojene palčeve i nožne prste

Slično kao i nama ljudima, velikim majmunima odvojeni palčevi na rukama i nogama dobro služe za potragu za hranom, a često se znaju koristiti alatima poput štapova i grana kako bi dohvatili termite i mrave iz malog prostora. Orangutani jedu više od 300 različitih vrsta voća, a naučili su koristiti lišće kako bi stvorili zaštitnu rukavicu kada rukuju bodljikavim voćem.

Orangutani su kritično ugroženi

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) trenutno smatra da su sve tri vrste orangutana kritično ugrožene. U divljini je ostalo manje od 70.000 Bornejskih, 14.000 Sumatranskih i 800 Tapanuli orangutana. Budući da ih ima samo u močvarnim šumama Bornea i Sumatre, vrsta je nevjerojatno ranjiva zbog sve većih štetnih ljudskih aktivnosti.

Krčenje šuma je najveća prijetnja orangutanima

Komercijalna poljoprivreda, poput palminog ulja, urbanizacija, infrastruktura i povećano korištenje zemljišta najveći su pokretači krčenja šuma u posljednjih nekoliko desetljeća. Predviđa se da će samo Borneo izgubiti oko 220 000 km² šume između 2010. i 2030., otprilike 30% svoje ukupne kopnene površine. Međutim, zemlje Indonezija i Malezija uložile su značajne napore da ograniče krčenje šuma, a stope gubitka šuma usporavaju se. S obzirom na to, kako se učinci klimatskih promjena pogoršavaju, rizik od šumskih požara se povećava, što predstavlja značajan utjecaj na staništa orangutana.

Orangutani su žrtve trgovine divljim životinjama i turizma

Orangutani su žrtve ilegalne trgovine divljim životinjama diljem svijeta, a značajan dio stanovništva iskorištava se za zabavu u sklopu turizma divljih životinja. Na primjer, u Tajlandu su orangutani bili prisiljeni nastupati u lažnim boksačkim mečevima, što je dokumentirao nagrađivani fotograf Aaron Gekoski, kao i sudjelovati u predstavama u stilu cirkusa za turiste.

Međunarodni dan orangutana važan je dan za slavlje ugroženih primata. Sada je dobro vrijeme da prepoznate važnost orangutana i njihovog staništa. Jedna od sjajnih stvari života u globalnom društvu je to što možemo zajedno raditi na očuvanju okoliša i zaštiti ugroženih vrsta. Jedna od takvih ugroženih vrsta je orangutan.

Orangutani su važan dio ekosustava prašuma, a njihov nestanak mogao bi imati ozbiljne posljedice za ostatak ekosustava. Zato je važno učiniti sve što možemo kako bismo ih zaštitili. Jedan od načina da pomognete u očuvanju orangutana je izbjegavanje kupnje proizvoda koji su napravljeni od palminog ulja. Ovo se ulje često koristi za izradu proizvoda poput sapuna i kozmetike, a uvelike pridonosi gubitku staništa orangutana. Ako ne možete izbjeći korištenje ovih proizvoda, pokušajte barem kupiti proizvode od brendova koji koriste održivo palmino ulje. Svakako kupujte proizvode koji su izrađeni od prirodnih materijala jer time pomažete poduprijeti napore za očuvanje.

Još jedan način da pomognete u očuvanju orangutana je donirati novac organizacijama koje rade na zaštiti njihovog staništa. Ove organizacije naporno rade kako bi spriječile da orangutani potpuno nestanu.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više iz rubrike

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.