Danas je Svjetski dan energetske učinkovitosti!

GREEN_300_listici_sredina

Ušteda električne energije važnija je nego ikada!

Danas se, 5. ožujka, obilježava 23. po redu Svjetski dan energetske učinkovitosti. I dok se 1998. godine na ovaj dan po prvi put među svjetskim stručnjacima postavilo pitanje energetske krize, više od 20 godina kasnije svjedoci smo puno kompleksnije problematike klimatskih promjena...

Rezultat je to rastuće potrebe za energijom, koja se uglavnom dobiva iz fosilnih goriva i uzrokuje emisije stakleničkih plinova, stoga se posebni napori ulažu u povećanje energetske učinkovitosti odnosno smanjenje nepotrebne potrošnje energije te okretanje korištenju obnovljivih izvora energije. U posljednjih 20 godina niz je strategija i odluka usmjerilo gospodarstvo Europe, ali i ostalih zemalja ka rješenjima koja osiguravaju niskougljični razvoj. Najnoviji Zeleni plan Europske unije ide i korak dalje te do 2050. godine planira doseći potpunu klimatsku neutralnost kontinenta.

Na svjetski dan energetske učinkovitosti širom svijeta organiziraju se programi kojima je cilj informirati javnost o načinima uštede električne energije i primjeni energetske učinkovitosti u svakodnevnom životu ljudi. Iako se danas ti program i radionice odvijaju online, željeli smo se osvrnuti na primjer iz Hrvatske koji nam pokazuje kako i koliko možemo učiniti djelovanjem na lokalnoj razini.

Upravo je takav primjer korištenja obnovljivog izvora energije – sunca, postizanje energetske učinkovitosti te u konačnici i prilagodbe klimatskim promjenama na taj način – naša solarna elektrana na otoku Cresu.

Solarna elektrana na Cresu projekt je kojeg je podržala lokalna zajednica, inicirala regionalna energetska agencija, a u kojem je investitor nacionalna elektroprivreda. Odličan primjer dobre prakse domaćeg znanja koji može biti primjer i svim ostalim gradovima i općinama. Nakon dovršetka elektrana snage 6,5 MW godišnje će proizvoditi oko 8,5 milijuna kWh električne energije, što odgovara potrošnji oko 2.500 kućanstava. Gradi se na zemljištu površine 17 hektara, dva kilometra sjeverno od Orleca. U 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW instalirat će se ukupno 20.330 panela domaćeg proizvođača Solvis. Paneli će se smjestiti tako da omogućuju nesmetan prolaz malih životinja unutar ograde sunčane elektrane i ispašu ovaca unutar ograđenog područja.

Projekt solarne elektrane Cres je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija, a zatim ga je preuzeo HEP te na temelju natječaja povjerava konzorciju PVI Solar, PVI Gmbh, Intecco i Deling.
Projekt je vrijedan 41 milijun kuna, a doprinijet će jačanju sigurnosti opskrbe električnom energijom i povećanju stupnja energetske samodostatnosti otoka Cresa i Lošinja, posebno u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističkih sezona.

Uz elektranu Orlec Trinket – Istok, županija priprema dokumentaciju za još jednu sličnu elektranu nazvanu Orlec Trinket – Zapad. Uz to, Grad Cres odlučio je biti i jedan od suosnivača nove energetske zadruge kojoj je cilj izgradnja solarne elektrane na području Tramuntane. Sve to u cilju uključivanje građana i poduzetnika u projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Njihov je cilj jasan – dekarbonizacija otočnog energetskog sustava do 2040. godine.

Iskoristite ovaj dan kako biste razmislili o načinu na koji vi koristite električnu energiju u svom domaćinstvu i kako možete smanjiti potrošnju.

  • Ne zagrijavajte prostor iznad 20 stupnjeva
  • Regulirajte termostat bojlera između 50 i 60 stupnjeva
  • Upotrebljavajte štedne žarulje
  • Isključite svjetlo kada vam nije potrebno i koristite što više prirodnu svjetlost
  • Koristite tuš više nego kadu. Zavrnite slavinu kad vam nije potrebna.
  • Koristite perilice za posuđe i odjeću tijekom noćnih sati na programu za uštedu električne energije
  • Koristite lonce koji odgovaraju vašem štednjaku
  • Podesite temperaturu frižidera na srednju vrijednost
  • Kupujte uređaje koji manje troše
  • Isključite računalo, televizor i ostale uređaje kad nisu u funkciji

PHOTOS BY: Press, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.