david-clode-PI10cdBtuOw-unsplash

Danas je njihov dan! Slavimo pčele jer bez njih ne bi bilo ni nas, evo kako im možete pomoći

GREEN_300_listici_sredina

...a sve su ugroženije

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 20. svibnja Svjetskim danom pčela na prijedlog naših susjeda iz Slovenije jer je na taj dan 1734. godine rođen Anton Janša, pionir suvremenog pčelarstva

Na današnji dan slavimo one bez kojih ne bi bilo ni nas! Stvaraju tekuće zlato i održavaju opstanak na Zemlji. No, u posljednjih nekoliko desetaka godina smanjila su se prirodna staništa pčela, čemu je najviše pogodovala pretjerana urbanizacija, ali i uporaba različitih pesticida koji su za pčele smrtonosni.

Iako se ubrajaju među najvažnije oprašivače koji nam osiguravaju zdravlje ekosustava, ali i održivu poljoprivredu i bioraznolikost, čovjek ih često uzima zdravo za gotovo. Uništava im staništa, nepravilno koristi ilegalne pesticide te im tako smanjuje pristup hrani, izlažući ih štetnim kemikalijama i slabeći njihov imunološki sustav.

Pri tome, pčele značajno doprinose ublažavanju klimatskih promjena, ali i očuvanju okoliša. Iz toga je razloga od izuzetne važnosti podizati svijest o važnosti oprašivača, njihovom doprinosu održivom razvoju te prijetnjama s kojima se suočavaju, upozoravaju Ujedinjeni narodi.

Zašto baš danas?

Od tisuća do sada poznatih vrsta pčela, one medonosne čine tek mali postotak. Najviše, pak, ima solitarnih pčela, poznatijih i kao “pčela zidarica”, budući da svoja gnijezda pregrađuju blatom, gdje potom unose pelud i nektar te polažu jajašca, a potom zatvaraju gnijezda. No, zbog urbanizacije i primjene novih vrsta građevinskih materijala one gube svoja staništa te im broj jedinki opada diljem svijeta.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 20. svibnja Svjetskim danom pčela na prijedlog naših susjeda iz Slovenije jer je na taj dan 1734. godine rođen Anton Janša, pionir suvremenog pčelarstva i veliki poznavatelj pčela. Svjetski dan pčela ove se godine obilježava šesti put i to s ciljem podizanja svijesti o važnosti pčela i drugih oprašivača za naš opstanak na Zemlji.

Kako ih zaštititi? 

Izradite hotel za pčele: Broj pčela u stalnom je padu zbog utjecaja čovjeka. Kako biste privukli pčele i druge važne oprašivače u vaš vrt i vi njima zauzvrat poklonite nešto važno. Za početak izradite im smještaj. Donosimo praktične savjete za graditelje početnike.

Podržite lokalne pčelare: Pčelari su ključan faktor u održavanju broja pčela, stoga ih podržite kupnjom proizvoda. Pri tome, kupovina na lokalnim tržnicama također ne mora biti garancija kvalitete meda, a čisti med mora imati glatku teksturu bez grudica i bez oštrih kristala. Ovdje saznajte sve o razlikama između pravog i “lažnog“ meda.

Posadite medonosno cvijeće: Neovisno o tome živite li u gradu ili na selu, pčelama možete pomoći tako što ćete posaditi medonosno cvijeće. Primjerice, na prozorsku dasku posadite lavandu, visibabu, neven ili šafran. Pri tome, ne morate brinuti da će se skupljati “previše“ pčela i strahovati od uboda. Vrijedne pčele neće se zadržavati dugo, a ni posebno grupirati oko takvog cvijeća.

Izbjegavajte uporabu štetnih kemikalija: Kao što smo ranije istaknuli, uporaba pesticida izrazito štetno utječe na pčele. Organska i ekološka poljoprivreda jedini su oblik poljoprivrede koji ne šteti pčelama i ne ubija ih. Prekomjerna upotreba pesticida dovodi do toga da pčele ugibaju na biljkama koje bez njih nikako ne mogu. Vodite brigu o tome kada i s čime tretirate svoje biljke.

Budite glasni: Proširite glas o važnosti pčela jer tako možete utjecati na svoju okolinu i napraviti razliku. Upozorite svoje prijatelje i obitelj, a na svojim društvenim mrežama istaknite važnost ovih radilica bez kojih ne bi bilo ni nas.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.