pexels-allan-mas-5624248

Dan planeta Zemlje obilježite s obitelji uz ove sjajne, edukativne igre za djecu

GREEN_300_listici_sredina

Zabavno učenje za cijelu obitelj

Najvažniji zadatak svih nas, koji ipak ne bi trebao biti vezan uz samo jedan dan u godini, jest naučiti našu djecu čuvati planet i postati osviješten za njezine ekološke i druge probleme.

Govoriti maloj djeci o očuvanju Zemlje težak je zadatak. Malo većima to je sve već lakše objasniti. Djeca uče po modelu pa će navike poput recikliranja ili zatvaranja slavine tijekom pranja zubi preuzeti od roditelja. No svijest o važnosti očuvanja Zemlje kod djece možete razviti i kroz raznorazne zabavne aktivnosti.

Ako je nekad vrijeme za malo igre i puno zelenog učenja, onda je to ovaj četvrtak, na Dan planeta Zemlje!

Idealna prilika da s djecom provedete zabavan dan, da i vi nešto naučite te da zajedno gradite zdraviji i bolji svijet koji, na kraju krajeva, ostaje upravo njima.

Čišćenje prirode!

Jezero, obližnja šumica, park pokraj vaše zgrade ili šetnica uz neku rijeku? Sasvim je svejedno dokle god zajedno s djecom radite humane stvari…poput skupljanja otpada. Ako mislite da bi to vašem djetetu bilo dosadno, pozovite im još prijatelja, ponesite kantice i napravite malo natjecanje. Tko skupi najviše plastike, osvaja nagradu za najboljeg čistača plastike, a onaj koji pronađe najviše maramica ili odbačenih maski za lice, osvaja titulu najboljeg čistača papirnatog otpada.

Ako ipak imate velikog ljubitelja ekrana kod kuće, imamo rješenje i za to.

Napravite zajedno hranilicu za ptice

Plastičnu bocu nemojte baciti u smeće jer će baš ona postati hranilica za ptice. Što vam sve treba i kako izgleda izrada hranilice, pogledajte u videu.

Tijekom igre i izrade hranilice, nemojte zaboraviti djeci ispričati pokoju edukativnu priču o pticama te zašto je dobro objesiti hranilicu na drvo pokraj vaše kuće.

Zabavna igra “Što je dobro za Zemlju?”

Od viška isprintatnih papira, napravite sjajnu edukativnu igru za nešto veću djecu. Izrežite male papire te na njih ispišite razne radnje koje se tiču našeg ponašanja prema prirodi. “Odvajanje otpada”, “Bacanje plastičnih bočica u prirodu”, “Hodanje umjesto korištenja automobila”, “Sadnja biljke”, “Ostavljanje upaljenih svjetala”, “Igranje puno video igrica”, “Pranje zubi uz zatvorenu slavinu” i slične izjave. Na jedan lonac ili zdjelicu koju već imate doma stavite naljepnicu “Dobro za Zemlju”, a na drugu “Loše za Zemlju”. Dijete vaše kartice potom mora odvajati u lončiće/zdjelice prema svojem mišljenju. Dok to radi, razgovarajte o svim tim aktivnostima, objasnite im zašto je bolje hodati do škole ili zašto nije dobro igrati previše video igrica i imati satima upaljen TV.

Senzorička igra upoznavanja Zemlje

Oni najmanji još nisu svjesni okoliša i uništavanja istog, ali ništa zato! I oni mogu našu planetu upoznati na zabavan način, sjanom senzoričkom igrom! Obojite pjenu za brijanje u plavu i zelenu boju kao u ovom videu, a potom, ovisno o dobi djeteta, pustite ga/ju da “oslikava” kontinente rukama ili kistovima.

Ako imate kod kuće puno malih igračaka životinja, neka cijela obitelj potom u pjenu stavlja životinjice. Morskog psa u plavi ocean, a lava u zelenu džunglu. Senzorne igre u najmanjoj dobi imaj utjecaj na emocije, samoregulaciju ponašanja, na ponašanje prilikom spavanja i jedenja, na motoričko planiranje, na socijalna ponašanja, na govor, pažnju i učenje.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.