Dajte dašak svježine domu uz pomoć stare odjeće

Dajte dašak svježine domu uz pomoć stare odjeće

Upcikliranje je definitivno "green" i "in".

Gotovo pola godišnje količine tekstilnog otpada moguće je i reciklirati i upciklirati. Vaše majice, traperice, flis jakne, pa čak i svečana odjela mogu se prenamijeniti ukoliko ste voljni uložiti malo napora.  Upcikliranje kao nastavak recikliranja definitivno je stvar za kreativce!

Vrijeme je za upcikliranje!

“Što? Upcikliranje?”, pitate se!?

Pojam upcycling je relativno nov, a uključuje davanje rabljenim predmetima novi smisao. Ukratko, to je proces kreativne transformacije starih i rabljenih predmeta u nešto posve korisno i jako lijepo.

Ova vrsta recikliranja pomaže u smanjenju otpada i CO2 emisija stoga nije bez razloga “green” aktivnost. Osim očuvanja okoliša, upcikliranjem štedimo. Ne samo mi osobno već i na globalnoj razini, jer smanjujemo troškove zbrinjavanja otpada i recikliranja.

Koncept koji je postao trend među zaštitnicima okoliša kroz godine je stekao sve veći broj pristalica, jer ovakvo održivo rješenje stvarno može učiniti velike promjene i globalno, ali i u vašem domu.

Upoznajte proces pretvaranja starih materijala ili iznošenih odjevnih komada u nove materijale ili proizvode bolje kvalitete!

Ukrasni podmetači

Dosadila vam je karirana košulja koju imate još od faxa? Djed vam je jednom prilikom poklonio svoju košulju iz mladih dana i sad je stvarno spremna za otpad? Zašto od rukava tih dviju košulja ne bi ste napravili sjajnu patchwork kreaciju u obliku ukrasnog podmetača za stol?

Jednostavno rasporite rukave obje košulje i dobiveni materijal spojite iglom i koncem. Takvim “stoljnjakom” osvježite stari stol u dnevnom boravku ili dekorirajte kuhinjski stol kad vam dolaze prijatelji.

Nova baby deka

U ormaru vam se zasigurno nakupila nekolicina iznošenih t-shirta, koje više ne nosite nikuda. Vrijeme je da iznenadite nećakinju ili djecu najbolje prijateljice. Poklonite im deku koja može biti i prostirka za igranje ili odlazak na piknik. Odrežite središnji dio svake od tih majica te ih složite kao puzzle. Što više majica, to će deka biti veća i prostranija! Obrubite vunom ili sličnim materijalom, podstavite starom plahtom ili flisom i dobili ste unikat koji nijedna kupovna deka neće moći zamijeniti. Osim toga, ako još razmišljate o inovativnom poklonu za babinje, upravo ste dobili odgovor!

Tegle za cvijeće

Marama ili pašmina koja zgužvano stoji u ormaru već mjesecima bit će izvrsna dekoracija za dom. Uzmite vaze ili tegle koje imate u svojem domu i ispeglajte staru pašminu. Teglu stavite na sredinu pašmine, omotajte ju materijalom od dna prema vrhu te završite tako da ostatak materijala ostavite unutar tegle. Ružičaste ili prugaste tegle u koje ste preselili najdraže kaktuse potpuno će promijeniti vaš dom.

Nove jastučnice

Što kažete na jastučnice s kragnom i gumbima? Ili na jastuke koji imaju chic uzorak vaše stare haljine? Materijal od stare košulje ili vestu iskoristite za instagramične jastučnice koje će vašu sofu pretvoriti u pravu chic oazu odmaranja, a staru haljinu prenamijenite u ukrasne jastučiće za kauč ili stolice. Cvjetni uzorci, šljokice, točkice, karirani uzorak zavladat će prostorijama vašeg doma!

Nešto što vam je do danas bilo “smeće” vrlo lako može postati neko novo blago.

Gotovo pola godišnje količine tekstilnog otpada moguće je i reciklirati i upciklirati. Vaše majice, traperice, flis jakne, pa čak i svečana odjela mogu se prenamijeniti ukoliko ste voljni uložiti malo napora.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Freepik / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.