pexels-photoscom-93398 (1)

Daimler, Traton i Volvo udružuju snage za veliku promjenu na tržištu kamiona

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Investicija od 500 milijuna eura

Proizvođači kamiona Volkswagen, Daimler i Volvo najavili su da će se udružiti kako bi izgradili mrežu od 1.700 punionica u Europi za teretna vozila koja koriste zelenu električnu energiju.

Inicijalni plan predviđa ulaganje od 500 milijuna eura za pokretanje petogodišnjeg projekta, ali tvrtke su rekle kako se nadaju da će dovesti dodatne partnere i dobiti javno financiranje za izgradnju dodatnih punionica za kamione i autobuse na duge staze koji koriste baterije. Stanice za punjenje visokih performansi koristit će električnu energiju iz obnovljivih izvora i bit će smještene u blizini autocesta, kao i na logističkim i odredišnim točkama. Također će biti otvorene za sve brendove gospodarskih vozila. Projektom će upravljati zajedničko ulaganje koje bi trebalo započeti s radom sljedeće godine.

Tvrtke su rekle da se nadaju da će projekt “djelovati kao katalizator i pokretač za ostvarivanje Zelenog sporazuma Europske unije za karbonski neutralan prijevoz tereta do 2050. godine – i pružanjem potrebne infrastrukture i samim poticanjem zelene električne energije”. Ukazali su na nedavno izvješće industrijskog tijela koje je pozvalo na postavljanje 15.000 punionica visokih performansi u Europi do 2025. godine kako bi autoprijevoznici mogli početi prelaziti na električna vozila.

Glavni direktor Volkswagenove kamionske jedinice Traton, Matthias Gruendler, citiran je u izjavi da je “jasno da je budućnost prometa električna”. Rekao je da je inicijativa prvi korak za ubrzavanje tranzicije u budućnost bez fosilnih goriva za sektor transporta na velike daljine.”Drugi korak trebao bi biti snažan angažman EU-a za cjelovito proširenje mreže za punjenje širom Europe”, dodao je. Ovo nije prva takva suradnja između proizvođača kamiona i autobusa u Europi. Daimler i Volvo u ožujku su najavili zajedničko ulaganje u razvoj vodikovih gorivnih ćelija za teške kamione. Na dobrom smo putu ka zelenoj prometnoj budućnosti.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.