simon-harvey-simhxrvey-6Jkru6FSX90-unsplash

Da potaknu građane na održivu mobilnost i zdrav život, Danci napuštenu prugu pretvaraju u rekreacijsku stazu

GREEN_300_listici_sredina

40 kilometara za bolji život

Kako bi potakli svoje stanovnike na aktivan i zdrav život, Danci staru željezničku prugu kojom se nije prometovalo gotovo 10 godina pretvaraju u rekreacijski centar gdje će stanovnici i turisti moći uživati u šetnjama i bicikliranju.

Stara željeznička pruga u Danskoj uskoro će postati mjesto rekreacije za tamošnje stanovnike. Naime, iz grada Varde na jugozapadu Danske izvjestili su kako s gradovima Billundom, Vejenom i Esbjergom kreću u izgradnju sportsko-rekreacijske staze zbog koje će prenamijeniti napuštenu prugu i prilagoditi je građanima za zdrav i aktivan život. Ova danska pruga izgrađena je prije više od sto godina i korištena je za transport lignita do 1960-ih godina. Kako su izvjestili iz Varde, posljednji teretni vlak tom je prugom prometovao 2012. godine, a od tad je ona ostala napuštena.

Prenamijenjena pruga služit će stanovnicima i turistima, a duž 40 kilometara dužine nema pretjeranih zavoja i krivina pa će odlično poslužiti i kao biciklistička staza. S obzirom na to da prugu okružuje zelenilo i šuma, oni željni dugih šetnja imat će novo mjesto za provođenje slobodnog vremena. Čelnicima gradova cilj je potaknuti građane na održivu mobilnost te zdrav način života kao i razvijanje sportskog i aktivnog turizma u tom djelu Danske. ““Staza će stvoriti bolju povezanost u području gdje su mogućnosti za rekreaciju ograničene, a nadam se da ćemo moći ojačati domaći turizam stazom u zelenom okruženju, gdje se samo na prijelazima nailazi na vozila”, istaknuo je Søren Lambertsen, predsjednik odbora za inženjering i gradnju u gradu Esbjerg. Radovi na prenamjeni napuštene željezničke pruge počinju 2022. godine.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.