IKEA newsroom

Čudo s potpisom IKEA-e: Urbani vrt dostupan svima

GREEN_300_listici_sredina

Zaljubljenici u inovativnost s IKEA-inim potpisom bit će oduševljeni konstrukcijom urbanog vrta koju mogu izradi u vlastitom domu.

Inovativnost potkrijepljena švedskim dizajnom, jednostavnošću i lakoćom življenja koju pružaju IKEA proizvodi za dom i kućanstvo odavno su poznati, no kreativni tim branda prije nekoliko godina je otišao korak dalje i u svoje poslovanje uvrstio i inovativni laboratorij za dizajn i istraživanje Space 10.

U sklopu IKEA-inog kreativnog laboratorija Space 10-a nastao je primjerak urbane strukture čiji je cilj organski uzgoj hrane u središtu grada. Hrane za koju se prvenstveno smatra kako može nastati isključivo u ruralnim područjima i to u specijalnim uvjetima.

No, arhitektonski duo Sine Lindholm and Mads-Ulrik Husum je odlučio malo poremetiti planove tradicionalnom shvaćanju življenja i tako je nastao Growroom. Riječ je o konstrukciji veličine 2,8 x 2,5 metara koju svatko može preuzeti i isprintati te baš poput bile koje IKEA stolice, sklopiti u formu i učiniti funkcionalnom.

Ideja Growroom instalacije da danas svi mogu koristiti sve, jer kao što su laserski pisači sadašnjost, lokalna proizvodnja i proizvodnja na zahtjev također postaju norma ne budućnosti, nego sadašnjosti.

„Lokalna hrana predstavlja ozbiljnu alternativu globalnom modelu prehrane. Smanjuje nepotrebno nagomilavanje hrane, eksploataciju okoliša i usput obrazuje djecu o pravom korijenu hrane. Rezultat koji ovakva hrana predstavlja na blagovaonskom stolu je jednostavno fascinantan”, objašnjava kreativni tim iza projekta koji uspješno egzistira već više od dvije godine.

Kako zapravo Growroom funkcionira?

Urbana struktura koju čini visoki niz sadnica, a koja zbog procjepa pruža idealan omjer dnevne svjetlosti i prikuplja dovoljne količine vode, zamišljena je kao javno dobro stanovnika, ali i kao konstrukcija koju svatko može izraditi i na vlastitom zemljištu. Ovaj model urbanog vrtlarstva već je oduševio stanovnike Helsinkija, Moskve, Rio de Janeira, San Francisca, Seoula i Sydneya, a uz kvalietatan 3D pisač i malo dobre volje, Growroom čiju konstrukciju preuzimate besplatno može biti dio i vašeg grada!

PHOTOS BY: IKEA PR / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.