christina-spiliotopoulou-fkPDVWHikIs-unsplash

Čovjek živi pod vodom 100 dana da vidi kakav će utjecaj to imati na njegovo tijelo

GREEN_300_listici_sredina

Nada se da će pronaći eliksir mladosti

Joseph Dituri, profesor sa Sveučilišta Južne Floride, nada se da će učiniti puno više od postavljanja svjetskog rekorda živeći pod vodom 100 dana. Nada se da će postati "superčovjek"

“Ljudsko tijelo nikada nije bilo tako dugo pod vodom, tako da ću biti pažljivo praćen”, kaže Dituri u priopćenju. “Ova studija će ispitati svaki način na koji ovo putovanje utječe na moje tijelo, ali moja nulta hipoteza je da će doći do poboljšanja mog zdravlja zbog povećanog pritiska.”

Dituri, koji je također služio kao časnik za saturacijsko ronjenje u američkoj mornarici 28 godina, vjeruje da ranija studija – koja je pokazala da su se stanice izložene povećanom pritisku udvostručile u roku od pet dana – sugerira da može produžiti svoju dugovječnost i spriječiti bolesti povezane sa starenjem u okruženju pod pritiskom. “Dakle, vjerujemo da ću postati superčovjek”, kaže on.

I dalje će držati predavanja

Dituri će boravit u staništu od 100 četvornih metara, 9 metara ispod površine u Jules’ Undersea Lodgeu u blizini Key Larga. Dok je ispod vode, Dituri će nastaviti predavati svoj sat biomedicinskog inženjerstva online dok medicinski tim dokumentira njegovo zdravlje rutinskim ronjenjem do njegovog staništa radi testiranja. Prije, tijekom i nakon projekta, Dituri će biti podvrgnut psihosocijalnim, psihološkim i medicinskim testovima koji uključuju krvne slike, ultrazvuk, elektrokardiograme i stetove matičnih stanica.

Sve što čovjek treba nalazi se na našem planetu

Kad je Dituri napustio američku mornaricu, studirao je na Sveučilištu Južne Floride kako bi učio o traumatskim ozljedama mozga. “Mnoga moja braća i sestre u vojsci pretrpjeli su traumatske ozljede mozga i želio sam naučiti kako im pomoći”, kaže. “Dobro sam znao da hiperbarični tlak može povećati cerebralni protok krvi i pretpostavio sam da bi se mogao koristiti za liječenje traumatskih ozljeda mozga. Pretpostavljam da bi se primjena poznatih mehanizama djelovanja hiperbarične medicine mogla koristiti za liječenje širokog spektra bolesti.”

Dituri planira testirati i jedan alat za umjetnu inteligenciju za otkrivanje bolesti u ljudskom tijelu i držati YouTube rasprave o obnavljanju morskog okoliša. Ako uspije u svojoj misiji, Dituri će također postaviti novi svjetski rekord za život pod vodom, oborivši granicu od 73 dana koju su postavila dva profesora iz Tennesseeja 2014. godine—koji su također boravili u Jules’ Undersea Lodgeu.

“Sve što nam je potrebno za preživljavanje nalazi se ovdje na našem planetu”, kaže on. “Pretpostavljam da se lijek za mnoge bolesti može pronaći u neotkrivenim organizmima u oceanu. Da bismo to saznali, potrebno nam je više istraživača.” Spreman je ići pod vodu 100 dana kako bi dokazao svoju tvrdnju.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.