Cjelina je zaokružena: Dinara proglašena 12. Parkom prirode u Hrvatskoj

GREEN_300_listici_sredina

Opjevana planina u elitnom društvu prirodnih ljepota

Dinara, planina koja se nalazi na granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine napokon je dobila titulu Parka prirode.

Hrvatski sabor donio je Zakon o proglašenju Parka prirode Dinara te je time područje masiva Dinare u koje spada Dinara, Troglav i Kamešnica, zatim izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja Hrvatačko, Paško i Vrličko uz Cetinu proglašeno dvanaestim po redu parkom prirode u Republici Hrvatskoj. Planina koja je opjevana u mnogim pjesmama svrstana je u elitno društvo domaćih prirodnih ljepota koje su uz osam nacionalnih parkova i sada 12 parkova prirode zaokružena cjelina od ukupno 20 zaštićenih područja u kategorijama parka prirode i nacionalnog parka.

Ovim laskavim proglašenjem planine koja se prostire na 63,052 ha unutar Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, udio zaštićenih područja u kopnenoj površini Republike Hrvatske zajedno s područjem ekološke mreže Natura 2000 čini 39 posto kopnenog dijela naše države zaštićenim. Koliko je ovo područje značajno za vrste i staništa govori činjenica da se na području ovog novoproglašenog Parka nalazi ukupno 11 područja ekološke mreže Natura 2000 – dva područja očuvanja značajna za ptice te 9 područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove, a riječ je o mreži zaštićenih područja u Europskoj uniji koja je ujedno i najveća koordinirana mreža područja očuvanja prirode u svijetu.

Također, bitno je i za naglasiti kako se na području Parka prirode Dinara nalazi se i najviši vrh Republike Hrvatske – Sinjal koji se prostire na visini od 1831 metra. Ova dalmatinska planinska ljepotica oduvijek je bila ponos stanovnika podno nje, a njezino bogatstvo flore i faune kao i njihovo očuvanje itekako je važno za našu budućnost. Na Dinari obitava preko 1000 biljnih vrsta što čini petinu sveukupne flore u Hrvatskoj, od toga 75 nacionalnih endema te preko 20 endemskih vrsta životinja.

Ovo područje je od velikog značaja i za velike zvijeri poput vuka. medvjeda i risa i to zbog netaknutih prostranih kompleksa šuma i travnjaka. Također, visoki dinarski travnjaci najvažniji su lokalitet u Hrvatskoj za planinskog žutokruga – vrstu endemične zmije Dinarida. Parkom prirode Dinara, jednako kao i drugim parkovima prirode u Hrvatskoj, upravljat će javna ustanova koju će svojom uredbom osnovati hrvatska Vlada u roku od godine dana od donošenja Zakona, a do tada ostaje za čekati koja će županija biti sjedište Parka iako je za očekivati kako će Splitsko-dalmatinska biti u prednosti s obzirom na to da se dvije trećine novog Parka prirode prostire upravo tamo.

PHOTOS BY: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Visit Knin / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.