Satelit, svemir

Cilj su točnije vremenske prognoze: U svemir lansiran satelit za proučavanje oblaka i klime

GREEN_300_listici_sredina

Razumijevanje oblaka i aerosola

Očekuju se rezultati koji će pomoći znanstvenicima da razumiju kakvu ulogu oblaci i aerosoli poput prašine i dima imaju u zagrijavanju i hlađenju Zemljine atmosfere.

Europska svemirska agencija (European Space Agency, ESA) poslala je u svemir satelit EarthCARE koji će promatrati unutrašnjost oblaka kako bi se napravile točnije vremenske prognoze i klimatska predviđanja. Sonda EarthCARE poletjela je SpaceX-ovom raketom Falcon 9 iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji. Očekuju se rezultati koji će pomoći znanstvenicima da razumiju kakvu ulogu oblaci i aerosoli, poput prašine i dima, imaju u zagrijavanju i hlađenju Zemljine atmosfere.

Ova uzbudljiva nova misija zajednički je pothvat ESA-e i Japanske agencije za svemirsko istraživanje, JAXA.

“EarthCARE je najkompleksnija ESA-ina istraživačka misija do sada. Njezin razvoj, a sada i lansiranje, rezultat su bliske suradnje s našim JAXA partnerima. Misija dolazi u kritičnom trenutku kada je unapređivanje znanja važnije nego ikad kako bismo razumjeli i djelovali na klimatske promjene“, izjavila je direktorica ESA-inog programa za promatranje Zemlje, Simonetta Cheli.

Očekuje se da će trogodišnja misija, koja je koštala više od 800 milijuna eura, dati odgovore na pitanja poput onoga na koji način oblaci pokreću klimatski sustav Zemlje.

Oblaci reflektiraju sunčevu energiju natrag u svemir, ali i zadržavaju toplinu na Zemlji. Ovisno o njihovom obliku, visini, lokaciji, sadržaju vode i veličini čestica, oblaci mogu imati učinak hlađenja ili zagrijavanja Zemlje. Trenutno, oblaci i aerosoli (sitne čestice u zraku) ukupno hlade Zemlju, ali klimatske promjene mogu smanjiti taj efekt hlađenja, što bi dodatno pogoršalo klimatske promjene.

Satelit je težak nešto više od dvije tone i dugačak nešto više od 17 metara. Na njemu se nalaze četiri instrumenta koji će detaljno analizirati strukture oblaka, snimati slike i mjeriti koliko topline sa Sunca zarobljavaju oblaci.

PHOTOS BY: Profimedia.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.