pexels-anna-shvets-3645504 (1)

Čile jednoglasno odobrava ambiciozni zakon o plastici za jednokratnu upotrebu

Povijesni trenutak

Čileansko je zakonodavstvo napravilo povijesni potez time što su jednoglasno donijeli zakon o regulaciji plastike za koji zagovornici tvrde da će godišnje smanjiti plastični otpad u zemlji za više od 23.000 tona.

Novi zakon usredotočit će se na plastiku za jednokratnu upotrebu u prehrambenoj industriji, a uvest će se i certifikat za plastiku koja se može kompostirati. “Odobrenje ovog projekta, koje podržavaju parlamentarci i civilno društvo, prekretnica je u skrbi i zaštiti čileanskog okoliša,” izjavila je čileanska ministrica zaštite okoliša Carolina Schmidt.

Čile je 2018. proveo zakon koji zabranjuje isporuku plastičnih vrećica te je ova prekretnica pretvorila Čile u prvu zemlju Latinske Amerike koja ih je zabranila. Otkako je zakon stupio na snagu, izbjeglo se 5 milijardi vreća, a s donošenjem nove regulative Čile se ozbiljno bacio u sprječavanje plastičnog otpada i nadamo se da će poslužiti kao dobar primjer i poticaj svim onim zemljama koje se još uvijek ne bave ovim problemom.

Novi zakon razvijen je uz pomoć neprofitnih organizacija Oceana Chile i Plastic Oceans Chile. Dvije skupine predstavile su 2019. čileanskom zakonodavstvu izvještaj s detaljnim detaljima i problema zagađenja plastikom i postojećih vladinih zabrana. Ovo je izvješće osnova za prijedlog zakona koji je uveden u svibnju iste godine. Mark Minneboo, regionalni direktor Latinske Amerike za tvrtku Plastic Oceans International, u priopćenju za medije je rekao: “Nakon više od dvije godine napornog rada, možemo proslaviti veliku pobjedu za okoliš, za Čile i cijeli svijet. Ovaj je zakon ambiciozan, ali istodobno je realan za mjesto Čilea u pogledu stvaranja otpada i njegovih tehničkih mogućnosti kako bi te promjene bile moguće.”


Ovim zakonom se traži smanjenje onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu zabranom posluživanja predmeta koji se teško recikliraju u restoranima ili putem dostavnih službi. Ciljani predmeti uključuju plastične ploče, šalice, slamke, pribor za jelo, gotove posude za hranu, vrećice, poklopce i miješalice.

Istodobno, zakon promiče upotrebu materijala koji se mogu reciklirati stvaranjem programa certifikata za razlikovanje doista kompostabilne plastike od one koja to nije, i zahtijeva da plastika koja zarađuje ovaj certifikat bude jasno označena. Zakon također zahtijeva da tvrtke za proizvodnju pića educiraju kupce o važnosti boca za višekratnu upotrebu i nalaže da bilo koji pogon koji prodaje pića nudi zamjenu za plastiku za jednokratnu upotrebu. A krajnjim ciljem zakona se smatra prijelaz Čilea na kružno gospodarstvo koje stvara manje otpada.

Sljedeći korak je potpis nacrta zakona od strane čileanskog predsjednika. Zatim slijedi predstaviti zakon kao javnu obavijest, ali organizatori kažu da je to samo formalnost. Zabrana jednokratne posude od stiropora i manjih plastičnih predmeta stupit će na snagu u roku od šest mjeseci, dok će se cijeli program provesti u roku od tri godine. Dok se u Čileu slavi ovaj pothvat kao veliki korak prema čišćem oceanu, smanjenju zagađenja i općenito zdravijem životu, mi se nadamo da će se takvi zakoni i regulative što više (i što prije) donositi i u ostalim zemljama svijeta.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.