Otpad od hrane i pića za van čini veliki udio plastičnog otpada koji završava u oceanima. Dakle, svaki put kada uživate u ukusnom obroku iz restorana i svjesno odlučite napraviti čak i jednu održivu promjenu, možete pomoći da se u oceanskom plastičnom otpadu ostavi trag. Ako se pitate kako održivo uživati u jelima za ponijeti, donosimo nekoliko jednostavnih savjeta koje možete usvojiti već prilikom sljedeće narudžbe. Od traženja održive ambalaže za hranu do štedljive upotrebe papirnatih salveta, ovo su također savjeti koje možete slijediti u svakodnevnom životu kako biste smanjili otpad i imali bolji utjecaj na prirodu.
Odaberite samo što vam je potrebno
Restorani često nude dodatke uz hranu, od umaka u malim plastičnim posudama do plastičnog pribora za jelo i salveta. Ako jedete kod kuće, onda vam vjerojatno ništa od ovoga ne treba. Kod kuće možete koristiti platnenu salvetu i svoj uobičajeni beštek. Ako ste u restoranu i uzimate hranu za van, ljudi često bezumno zgrabe šaku salveta koja im zapravo ne treba, pa sljedeći put uzmite samo koliko vam treba. Za stvaranje papirnatih salveta troše se velike količine resursa, a pažljivim razmišljanjem ćete smanjiti otpad i možda spasiti nekoliko stabala.
Iskažite želje prilikom narudžbe
Iznenadili biste se koliko toga se može dobiti ili riješiti ako se samo pita. Restorani imaju normu kako šalju hranu van, no to ne znači da je vi ne možete promijeniti. Bilo da naručujete u restoranu ili preko aplikacije gdje možete ostaviti komentar uz narudžbu, slobodno napišite da ne želite beštek, salvete, da ne želite plastične vrećice i slično. Možda neće sve uvijek upaliti, ali vrlo često se potrude ugoditi željama gostiju. Nedavno sam naručivala neke namirnice preko aplikacije gdje sam tražila u komentarima da sve bude bez plastike i uspjeli su mi sve spremiti u škarnicle i papirnate vrećice. U ostalim narudžbama uvijek napominjem bez salvete i bešteka jer inače bih ih samo bacila, a ako većina ljudi bude imala iste želje i zahtjeve, možda malo brže dođemo do promjene na bolje.
Birajte biljna jela kada možete
Prehrana biljnom hranom nije zdrava samo za naša tijela, ona je također zdrava i za okoliš. Značajno smanjuje emisije CO2, količinu otpadne vode i onečišćenja oceana. Neki istraživači smatraju da je mesna industrija jedan od najgorih zagađivača našeg planeta i sugeriraju da je izbjegavanje mesa i mliječnih proizvoda zapravo najbolji način na koji osoba može smanjiti svoj negativan utjecaj na okoliš. Srećom, sve potrebne hranjive tvari možemo dobiti iz biljaka, a danas postoji mnogo biljnih alternativa nevjerojatnog okusa. U Hrvatskoj se otvara sve više vegetarijanskih i veganskih restorana kojima bi trebali pružiti priliku i isprobati nešto novo, zdravo i održivo.
Birajte sezonska jela
Kako naši bake i djedovi već znaju, jesti sezonski je pravi način prehrane. Tako ćete podržati lokalne poljoprivrednike, jesti svježiju hranu bez pesticida, a pritom ćete biti u skladu s prirodom. Lokalna prehrana smanjuje emisije jer to obično znači da vaše svježe voće i povrće ne putuje jako daleko. Prilikom narudžbe birajte što više restorane za koje znate da koriste lokalne namirnice.
Ponesite spremnik za višekratnu upotrebu za svoje ostatke
Ako ste osoba koja nikada ne završi cijeli obrok u restoranu i obično ponesete ostatke doma, onda je ovo savjet za vas. Ponesite višekratnu posudu sa sobom i tražite u restoranu da vam ostatke spreme u tu posudu. Kada dođete doma nećete osjećati grižnju savjesti zbog silne plastike ili stiropora u koju se obično ostaci pakiraju, već ćete sa zadovoljstvom moći uživati. Zamislite koliko često ste prije ostatke hrane nosili u plastičnim pakiranjima kojima ste dan kasnije punili svoje kante za smeće. Na ovaj način ne morate žrtvovati zdravlje okoliša da biste uživali u ostatku hrane.
Naručujte za van povremeno
Razmislite na trenutak kako izgleda vrećica hrane koju ste naručili za tri osobe. Vrlo često je to plastična vrećica unutar koje se nalazi hrana zapakirana u plastične kutije ili papirnate kutije obložene plastikom. Na dnu vrećice ćete pronaći tri kompleta pribora, salvete, i ovisno o narudžbi, paketići umaka koji se nalaze u plastičnom pakiranju. Ako ste naručili i piće, tu su i plastične boce. Kada sve ovo stavite u veću perspektivu, nije ni čudo da je ova vrsta otpada za jednokratnu upotrebu pridonijela 82,2 milijuna tona otpada stvorenog u 2018. u SAD-u i taj broj samo raste. S pandemijom je povećano naručivanje hrane za van što uvelike doprinosi rastu ove vrste otpada. Sve dok se ne pojave održivije opcije pakiranja hrane za van, mnogo je održivije jesti u restoranu ili kod kuće. Ako ne stignete kuhati nakon posla, svratite u obližnji restoran na večeru. Bit će vam ljepši ugođaj i nećete stvarati otpad.