278333452_931014074243998_6313165965833606966_n (1)

CEO američke food tech kompanije: “Moramo požuriti proizvodnju laboratorijskih uzgojenih prehrambenih proizvoda”

GREEN_300_listici_sredina

Moguće rješenje za prekomjeran izlov ribe

Michael Selden, suosnivač i izvršni direktor jedne od najuzbudljivijih FoodTech kompanija koje dolaze iz Silicijske doline, na Weekend Media Festivalu vodio je zanimljiv "one on one" razgovor na temu "Food Tech – što (ne)ćemo jesti 2050." i objasnio znanost, trendove i svoju viziju budućnosti hrane.

Malo stvari zaokuplja naš um toliko kao ono što jedemo – i to s pravom. Hrana je ono što nas povezuje u kulture od pamtivijeka. Međutim, vremena se mijenjaju, sada brže nego ikad, pa tako i hrana; toliko da imamo potpuno novu vertikalu slobodno definiranu kao FoodTech. Nemoguće namirnice, biljne alternative, kultivirano meso i riba te druga inovativna rješenja u ovom prostoru je ono što će promijeniti način na koji jedemo, što jedemo i kako pristupamo konceptu hrane.

Michael Selden, CEO atraktivne američke food tech kompanije Finless Foods u razgovoru 1 na 1 s Nikolom Pavešićem iz Infobipa otkrio je da se proizvodnjom stanično uzgojene morske hrane može stati na kraj izlovu ribe te da na razinu zaštite i očuvanja oceana i biološke raznolikosti najviše utječemo mi – ljudi. Upravo je to okosnica uzgoja plodova mora u laboratoriju i pametne proizvodnje kultiviranog mesa, što svakako doprinosi našoj borbi protiv klimatskih promjena i gorućih pitanja sutrašnjice, poput ovoga: Što (ne)ćemo jesti 2050.?

“Ne znamo kolika količina hrane je svijetu, tj. ljudima potrebna, i zato moramo požuriti proizvodnju laboratorijskih uzgojenih prehrambenih proizvoda. Stanovništvo razumije negativne učinke koje pretjerana konzumacija i uporaba životinjskog mesa ostavlja na okoliš. Rješenje se krije u pristupačnim i kvalitetnim proizvodima koji imaju jednak okus kao divlje vrste”, ističe Selden.

Nakon što su saznali o sve većem pritisku koji se stavlja na ocean i globalno ribarstvo, posebno na ključne zabrinjavajuće vrste poput plavoperajne tune, suosnivači Finlessa, Selden i Brian Wyrwas, osnovali su tvrtku oko jedne vodeće misije – stvoriti budućnost za plodove mora gdje ocean uspijeva. “Instinktivno smo identificirali plavoperajnu tunu kao prvu vrstu na koju ćemo se fokusirati, kako zbog mogućnosti očuvanja tako i zbog poslovne strategije”, rekao je Selden koji vjeruje da ljudi trebaju prestati biti skeptični prema takvoj vrsti hrane jer je riječ o sigurnim i zdravim proizvodima.

Finless marljivo radi na stvaranju održivih, ukusnih i svestranih alternativa plodovima mora napravljenih na biljnoj bazi ili staničnom proizvodnjom. Kao što je rekao Selden, fokus je trenutno na tuni, ali ponudu će širiti na dodatne vrste. Ne samo da će ovo biti dodatni izvor alternativa tuni kako bi se smanjio sve veći pritisak na globalne zalihe tune u divljini, nego također omogućuje potrošačima da diverzificiraju načine na koje uživaju u popularnim jelima kao što su poke i sushi. Suosnivač i izvršni direktor rekao je da se nada da će se njihovi proizvodi iduće godine nalaziti na policama dućana diljem SAD-a, a do kraja godine podnijeti će dokumentaciju američkom regulatoru ove. Kako kaže, moglo bi proći između 9 i 12 mjeseci da dobiju dozvolu za prodaju laboratorijski uzgojene tune iako se nada da će taj proces trajati kraće. Trenutno su fokusirani na SAD i Singapur, a na tržište Europske unije ne planiraju uskoro ući jer je jako teško dobiti dozvolu.

PHOTOS BY: Goran Kovačić/PIXSELL; Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.