Centar za koji mnogi ne znaju da postoji: Istražite mirise, visinu i skrivene kutke Velebita

GREEN_300_listici_sredina

Upoznajte naš najduži planinski lanac

Ako želite ovaj produženi vikend provesti u prirodi, ali izbjeći najavljeno loše vrijeme, idealna je prilika za posjetiti Kuću Velebita koja se nalazi samo sat i pol vožnje od Zagreba.

Kuća Velebita je posjetiteljski i informacijski centar za sve one koji žele upoznati Nacionalni park Sjeverni Velebit. Nalazi se u jednom od naših najvećih planinskih naselja, selu Krasnom, do kojeg treba otprilike sat i pol vožnje od Zagreba. Iako je dizajnirana tako da se uklopi u prirodno okruženje, Kuću Velebita ne možete promašiti. Krasi ju moderan i atraktivan izgled koji se ističe kraj okolnih seoskih kućica.

Odmah po ulasku u Kuću osjetite da ste ušli u drugu dimenziju, a mi smo imali sreće da nas je kroz muzej proveo vodič Davor Krmpotić. Gospodin kao da je kamenčić odvaljen od našeg najdužeg planinskog lanca te je uspio dodati emocije onome što smo vidjeti u Muzeju.

Kuća Velebita zapravo je mjesto gdje možete saznati više o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju Sjevernog Velebita. I ovako napisano crno na bijelo možda zvuči malo dosadno, ali Kuća Velebita sve je samo ne dosadna.

Cijeli je prostor interaktivan

Odmah na ulazi nalazi se stroj ispred kojeg možete osjetiti različite jačine vjetra koji pušu na Velebitu. Samo pazite – riskirate da vam se frizura apsolutno pokvari.

U suterenu, gdje počinje obilazak, nalazi se veliki 3D model Velebita. Ovdje se informirate o planinarskim stazama, domovima, skloništima, položaju jama ili o ostacima pastirskih stanova.

Mnogima omiljen dio je prizemlje gdje s pomoću 3D naočala letite iznad VelebitaTamo postoje i postaje na kojima možete čuti kako zvuče ptice, osjetiti miris velebitskog bilja, virtualno se ušuljati u medin brlog ili vidjeti pčelu i leptira kao hologramski prikaz. Također, možete saznati kako bi se čovjekovo tijelo prilagodilo životu u dubokom podzemlju temeljeno na istraživanju vrsta koje su s kopna prešle u špilje.

Na prvom katu nalazi se interaktivna karta na kojoj možete „gurati Afriku“, odnosno sudjelovati u procesu izdizanja velebitskih stijena. U ovom dijelu možete liftom ući u umjetni prikaz naše najdublje jame, Lukine jame. Ako budete dovoljno tihi, čut ćete  šum vode, kapanje, padanje kamenja, dozivanje u daljini.

Potkrovlje muzeja priča priču o nekadašnjem životu ljudi na Velebitu, njihovoj istinskoj povezanosti s prirodom i težačkom načinu života.

„Pozivam vas sve da nam dođete. Najčešće naš prostor oduševi djecu osnovnoškolskog uzrasta jer je sve interaktivno i sadržaj je prilagođen mališanima. Ono čime se volimo pohvaliti jest da potenciramo najnovije spoznaje iz područja znanosti. Često su školski kurikulumi pisani sa starijim spoznajama pa se ovdje trudimo poticati kreativni dijalog i kritično razmišljanje temeljeno na najnovijim spoznajama.

Kuću Velebita možete razgledavati samostalno ili uz stručno vodstvo edukatora. Vođeni obilazak traje minimalno sat vremena i obavezno ga je unaprijed najaviti. Sve dodatne detalje pronađite na službenoj stranici.

PHOTOS BY: Ines Ibrišević / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.