mc

Čeka li nas nova višekratna ambalaža u McDonald’su?

GREEN_300_listici_sredina

Već su krenule pripreme

U nacrtu revizije Direktive Europske Unije o ambalaži i ambalažnom otpadu, stoji da je cilj da se sva ambalaža može ponovno upotrijebiti ili reciklirati do 2030. godine. Zbog toga sve više restorana brze hrane poseže za novim oblicima ambalaže.

Popularni lanac brze hrane, McDonald’s, testira reakciju kupaca na novu ambalažu za višekratnu upotrebu. Retro pakiranje, kako su ga prozvali korisnici društvenih mreža, trenutno je dio probe na nekoliko lokacija u Francuskoj i ostatku Europe, a pohvalio ga je čak i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Podijelio je fotografiju drugog korisnika Twittera na kojoj se nalazi čaša, posuda za pomfrit i kutija popularnog Happy Meala. “Pogledajte oko sebe: u Francuskoj se poduzimaju mjere kako bi se promijenili naši obrasci potrošnje te smanjio otpad”, napisao je Macron.

McDonald's

Nova ambalaža u McDonald’su dolazi u trenutku kada Europska komisija zahtjeva od trgovina, restorana i drugih tvrtki da se odreknu jednokratne ambalaže. Novi zakon mogao bi dovesti do toga da restorani brze hrane budu prisiljeni posluživati 40 posto obroka u ambalaži za višekratnu upotrebu za sve kupce koji se odluče jesti u restoranu.

U nacrtu revizije Direktive Europske Unije o ambalaži i ambalažnom otpadu, stoji da je cilj da se sva ambalaža može ponovno upotrijebiti ili reciklirati do 2030. godine. Prijedlog za reviziju zakona koji se bave otpadom naglašava da prosječni Europljanin proizvede oko 180 kg otpada samo od ambalaže svake godine. Bez daljnjih mjera za smanjenje otpada, on će nastaviti rasti prije kraja desetljeća, stoji u nacrtu.

Ova nova pravila uključuju i brojne mjere koje bi, ako ih odobre države članice EU i Europski parlament, mogle izravno utjecati na restorane brze hrane, poput McDonald’sa. Do 2030. godine čak 20 posto čaša za piće za van morat će biti ponovno upotrebljive, a ta će brojka narasti na 80 posto do 2040. godine. Za čaše za pivo i bezalkoholna pića cilj je 10 posto do 2030. godine te 25 posto do 2040. godine.

Čak deset posto ambalaže u koju se pakira hrana morat će biti ponovno upotrebljivo do 2030. godine, s povećanjem na 40 posto do 2040. godine. Novi zakon koji se tiče ambalaže koja se može ponovno upotrijebiti i reciklirati znači da bi zemlje članice morale smanjiti otpad za 15 posto po osobi do 2040. u usporedbi s 2018. godinom. Prema nacrtu, primjenom svih mjera uključenih u prijedlog smanjile bi se emisije stakleničkih plinova iz pakiranja za 23 milijuna tona do kraja desetljeća.

PHOTOS BY: Twitter, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.