karsten-winegeart-yScEkBWloPw-unsplash

Evo čega biste se mogli odreći u korizmi, a koristit će vama i planetu

GREEN_300_listici_sredina

Ljubav prema Zemlji kao motiv

Korizma je dobra prilika za sve vas koji želite steći zelenije navike, ali ste to uvijek odgađali. Na vama je samo da odlučite koje ćete točne promjene napraviti. Razmotrite svoj način života, kako možete ostvariti najveći utjecaj i što je izvedivo za vas i vašu obitelj.

Korizma ili četrdesetnica dio je liturgijske godine u kojem se kršćani, čineći pokoru i djela milosrđa, pripremaju proslaviti svoju središnju vjersku svetkovinu – Uskrs. Svake godine Pepelnica obilježava prvi dan korizme, razdoblje od 40 dana za pripremu za Uskrs. Tijekom tog vremenskog razdoblja, neki vjernici odlučuju ne jesti meso, neki odluče ne ponavljati određeni grijeh, suzdržavaju se od svakodnevnih luksuza, a ima i onih koji to razdoblje koriste kako bi u svoj život uveli neke dobre navike.

Čega god se odlučili “odreći” za korizmu, ne morate to gledati kao kaznu. Zapravo, čak možete odabrati nešto što će vam, dugoročno gledano, koristiti – kao i planetu Zemlji. Stoga smo došli do nekoliko ideja čega se odreći za korizmu 2023., od kojih bi svaka mogla obogatiti vaš život, pomoći vam da se osjećate zdravije i smanjite utjecaj na okoliš.

Kao što smo rekli, korizma počinje na Pepelnicu 22. veljače, završava 6. travnja, a potom Uskrs pada na nedjelju, 9. travnja. Kako biste vježbali samokontrolu, koristili sebi i pozitivno utjecali na okoliš, razmislite o tome da se odreknete nekih stvari s našeg popisa.

Kupovina grickalica u plastičnoj ambalaži

Odricanje “junk fooda” popularan je izbor za korizmu, ali ove godine razmislite o tome da se odreknete grickalica koje dolaze zapakirane u plastiku. Ako žudite za kolačićima ili čipsom, možete sami sebi postaviti izazov, kupiti sastojke i sami napraviti željene poslastice. Ne samo da pripremanje hrane obično znači da koristite manje jednokratne plastike, već je dobro i za vaše zdravlje budući da će verzija iz kućne radinosti biti manje obrađene, a možete i kontrolirati sastojke.

Korištenje sušilice i prekomjerna potrošnja električne energije

Vaš dom troši više energije nego što mislite, a postoji toliko jednostavnih načina da smanjite svakodnevnu potrošnju energije. Na primjer, manje koristite sušilicu i svoje rublje sušite na zraku; stvorite naviku da gasite svjetla kad god napustite prostoriju; isključite aparate kada ih ne koristite; koristite klima uređaj i grijanje samo kada je to stvarno potrebno; otvorite zavjese kako biste unijeli prirodno svjetlo tijekom dana; ili izabrati čitanje knjige umjesto gledanja televizije. Osim što su ekološki prihvatljive, ove male promjene mogu značajno smanjiti vaš račun za energiju.

Konzumiranje mesa i drugih životinjskih proizvoda

Mnogi odlučuju prestati jesti meso tijekom svih 40 dana korizme, nešto što većina vjernika tada čini barem svakog petka tijekom tog istog razdoblja. Ne samo da je prestanak jedenja mesa često dobar izbor za ljudsko zdravlje, već je i odbacivanje životinjskih proizvoda najbolja stvar koju pojedinac može učiniti za planet, prema studiji Sveučilišta u Oxfordu.

Stočarstvo je jedna od industrija koje najviše zagađuju okoliš, a mnogi stručnjaci vjeruju da bi smanjenje ove industrije moglo biti ključno klimatsko rješenje. Odbacivanje životinjskih proizvoda također je pozitivan izbor za životinje, budući da se svake godine uzgajaju i ubijaju deseci milijardi kopnenih životinja za industriju mesa, mliječnih proizvoda i jaja. Osim toga, danas postoji toliko tvrtki koje se bave proizvodnjom mesa, mliječnih proizvoda i jaja na biljnoj bazi.

Kupovina nepotrebnih stvari

Korizma je fantastično vrijeme za isprobavanje “Mjeseca bez kupovine” (u ovom slučaju 40 dana bez kupovine) tijekom kojeg ćete prestati kupovati stvari koje vam nisu potrebne. U ovom izazovu sudjeluju ljudi diljem svijeta. Možete postaviti svoja vlastita pravila, ali u osnovi, dajete sami sebi obećanje da nećete kupovati ništa osim apsolutnih osnovnih potrepština (kao što su hrana i lijekovi) – i da ćete prestati kupovati ono bez čega možete živjeti (poput odjeće, kućnog dekora i sitnica). Primjetit ćete da ćete značajno smanjiti potrošnju tijekom korizme, a ovo je i fantastičan način za vježbanje samodiscipline, održivijeg načina život i kako štedjeti novac.

Naručivanje hrane za van i fast food

Naručivanje hrane na kućnu adresu je praktičan i ukusan užitak, ali kada u obzir uzmete plastično posuđe, pribor i salvete koje dolaze s jelima koje naručujete, može biti prilično rasipno. Za korizmu, nemojte naručivati jela i umjesto toga usredotočite se na kuhanje kod koga. Ova jednostavna promjena mogla bi rezultirati manjom količinom otpada, zdravijim obrocima, usavršavanjem kulinarskih vještina, pa čak i uštedom novca.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.