pariz
pariz

Čarobni Pariz dobiva ljetno kupalište u podnožju Eiffelovog tornja uz poznatu rijeku

GREEN_300_listici_sredina

Ljetovanje u Parizu nikada nije bilo uzbudljivije!

Kako su službeno priopćili iz Grada Pariza, rijeka Seine će biti otvorena za kupanje upravo u vrijeme Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine. Već 2025. godine grad planira otvoriti trajna kupališta na pet mjesta duž rijeke.

Jeste li znali da je pariška rijeka Seine u prošlosti bila poznata lokacija za kupanje na kojoj su brojni Parižani provodili svoja ljeta? Ova zadivljujuća rijeka u kasnom 19. stoljeću bila je glavno mjesto na kojem su brojni građani i posjetitelji Pariza tražili osvježenje od ljetnih vrućina, okupljali se uz riječne obale, sunčali se i uživali u ležernim piknicima.

No, zbog velikog zagađenja vode i povećanog brodskog prometa, kupanje u rijeci Seini već desetljećima je zabranjeno. Naime, kvaliteta vode sustavno se pogoršavala tijekom godina, prvenstveno zbog industrijalizacije i urbanog razvoja. Rijeka je postala jako zagađena, što ju je učinilo neprikladnom i potencijalno opasnom za kupanje.

No, Pariz već godinama pokušava riješiti ovaj problem kako bi svojim građanima i svim posjetiteljima ponovno otkrio sve čari tog nekoć popularnog pariškog kupališta, a sada su napokon i službeno potvrdili kako će rijeka Seine u 2024. godini ponovno biti dovoljno čista da se u njoj može slobodno plivati.

Pariz kao najpoželjnija ljetna destinacija

Dugogodišnjim čišćenjem u koje je grad Pariz uložio 1,4 milijarde eura francuska prijestolnica je na sjajnom putu da ostvari ovaj dugo željeni cilj. Seina kao kupalište potaknut će velike promjene u urbanom plovnom prometu koji je nekoć bio poznat po svojoj prljavštini, a što će Parizu omogućiti organiziranje natjecanja u vodenim sportovima, i to u jednom od svjetski najpoznatijih, fotogeničnih metropolitanskih riječnih pejzaža.

A kako su službeno priopćili iz Grada Pariza, rijeka Seine će biti otvorena za kupanje upravo u vrijeme Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine. Već 2025. godine grad planira otvoriti trajna kupališta na pet mjesta duž rijeke – dva u srcu grada na desnoj obali nasuprot Île de la Cité i Île Saint-Louis, jedno u podnožju Eiffelovog tornja, jedan u parku Bois de Boulogne i jedan u Bercyju u jugoistočnom Parizu.

Otvaranje rijeke za ljetno brčkanje također će imati pozitivan učinak za daljnje klimatske i ekološke promjene među građanima diljem Europe – pokazujući ljudima kako čišća, zelenija budućnost ne zahtijeva samo promjene načina života, već nudi nove prostore za opuštanje, mir i zadovoljstvo.

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.