stari-grad-foto

Čakovečki Perivoj u zelenom ruhu: Posađeno 51 stablo, 668 grmova, 8000 trajnica, ali i zasijana nova trava

GREEN_300_listici_sredina

Očuvanje zelenog Međimurja

U Čakovcu je ovih dana završen projekt "Eco bridge" u sklopu kojeg je glavni naglasak bio na obnovi ekološke raznolikosti u Međimurskoj županiji i županiji Zala. Tim je povodom između ostalog posađeno 51 stablo u Perivoju Zrinskih, kao i gotovo 8000 cvjetnih trajnica, oko 700 grmova te je zasijano 1358 m2 nove trave. No, to nije sve što se projektom napravilo.

U Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja u Čakovcu održana je završna konferencija projekta punog naziva “Obnova ekološke raznolikosti u pograničnom području Međimurske županije i županije Zala”, a kojem je nositelj Grad Čakovec, uz partnere Međimursku županiju, Javnu ustanovu za zaštitu prirode “Međimurska priroda“, Grad Letenje i Nacionalni park Balaton. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020., ukupne vrijednosti 1.372.557,10 eura. Čakovečka komponenta projekta iznosila je 299.723,70 eura.

Uz međunarodnu komponentu uređen je Perivoj Zrinskih u Čakovcu, a cijeli projekt imao je jedan glavni cilj – obnovu bioraznolikosti. “Fokusirali smo se na pitanja koja se tiču stabilnosti lokalnih eko – sustava, okoliša te staništa domaćih posebnih vrsta ptica. Rezultat je stručna procjena trenutne situacije u očuvanju okoliša i staništa posebnih vrsta ptica u pograničnom području. Revitalizacija Perivoja uključivala je sadnju i zamjenu drveća i grmlja te obnovu dijela infrastrukture“, objasnio je jedan od voditelja projekta Toni Fažon i dodao da je posađeno 51 stablo, 668 grmova, 7638 cvjetnih trajnica te zasijano 1358 m2 trave.

Pritom je asfaltirano i obnovljeno 2733m2 staza, a na nekim stazama obnovljena je sipina, postavljena su 24 nova koša za smeće i obnovljeno 67 klupa za sjedenje. Radi starosti, dotrajalosti i/ili opasnosti za posjetitelje Perivoja, uklonjeno je 40 stabala, a s naglaskom na sigurnosti ujedno postavljen uređaj za ispitivanje zdravlja stabala, rezistograf. U Perivoju Zrinskih nova su i igrala te interpretacijska oprema koja informira posjetitelje o njegovoj bioraznolikosti.

Voditeljica projekata u JU “Međimurska priroda“ priliku je iskoristila da naglasi kako se unatrag 50-ak godina u Perivoj Zrinskih najviše ulagalo tek proteklih 10 godina, ali i da je vapio za revitalizacijom kao najveća javna uređena površina u centru grada. “Perivoju je bila neminovna obnova, neka stabla na fotografijama koje vidimo na izložbi iz 30-tih godina prošlog stoljeća još su danas u Perivoju, a neka od njih doživjela su kraj svog životnog vijeka i propadala te ih je bilo potrebno sanirati. Ovaj projekt samo je jedan početak priče novog parka i kroz naredne godine sigurno ćemo ga razvijati u novom smjeru s ciljem da svi budemo zadovoljni“, rekla je Sara Srša i dodala kako se ovim projektom Perivoj, ali i sam Čakovec osvježio, ozelenio i oplemenio.

“Perivoj Zrinskih je samo srce grada, ne samo zbog toga što se nalazi u gradskom središtu, već zbog činjenice da je svakom stanovniku Čakovca izuzetno stalo kako on izgleda i što se u njemu nalazi. Izvorno osmišljen kao park oko utvrde Zrinskih, u sto godina njegovog sustavnog uređivanja, postao je ponos grada te njegova najvažnija prepoznatljivost. Za dvije godine slavit ćemo i pola stoljeća odkada je postao zaštićen spomenik parkovne arhitekture“, rekla je u uvodu čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini i dodala kako se u posljednjih dvadesetak godina, što zbog neuređenog zakonskog okvira, što zbog nebrige, u park malo ulagalo, a sama priroda i vrijeme učinili su svoje. Stoga je ovaj projekt itekako hvalevrijedan.

PHOTOS BY: Grad Čakovec, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.