adelin-grigorescu-xdb7_WQnvJg-unsplash

Čakovec bi mogao postati proizvođač električnih automobila i time osigurati 1000 radnih mjesta

GREEN_300_listici_sredina

Dobar posao u Međimurju

Potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu, Čakovec i kineski grad Yancheng kreću u zajedničku suradnju, a to bi potencijalno mogla postati izgradnja tvornice za električne automobile.

Čini se kako bismo u Hrvatskoj uskoro mogli dobiti tvornicu u kojoj bi se proizvodili električni automobili, a time i osigurao veliki broj radnih mjesta. Grad koji će postati središte proizvodnje električnih automobila u Hrvatskoj trebao bi postati Čakovec i to zahvaljujući suradnji s Narodnom Republikom Kinom. Kako stoji u priopćenju, Grad Čakovec i kineski Grad Yancheng  žele unaprijediti prijateljske odnose i suradnju. Potvrdili su to online svečanošću potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu. U multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja, Sporazum su tako potpisali gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i gradonačelnik Narodne vlasti Yancheng Citya Zhou Bin. Prijateljstvo je realizirano nakon što je delegacija boravila u službenom posjetu Međimurskoj županiji 2019. godine, te je kineska strana izrazila želju za produbljivanjem i formaliziranjem odnosa između gradova. “Danas započinjemo putovanje koje će, ne sumnjam, imati veliki pozitivni utjecaj na oba naša grada. Udaljeni smo više od 8 tisuća kilometara, no vrlo smo blizu po željama da svoje sredine učinimo modernijima i boljima za život građana. Sporazum o prijateljstvu omogućit će nam da razmjenjujemo iskustva i postignuća na gospodarskom, obrazovnom, kulturnom i sportskom planu, a sigurna sam da će i Čakovec i Yancheng pritom biti na dobitku“, u uvodu u svečanost rekla je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Kako stoji u priopćenju između ostalog, Kinezi su Čakovec prepoznali kao moderan europski grad inovativnog gospodarstva, bogatog kulturnog i društvenog života, grad odlično prometno povezan sa svim dijelovima Europe, ali što im je izuzetno važno upravno i obrazovno središte regije. “Čakovec i Yancheng su komplementarni u novoj energiji, proizvodnji i prehrani te tehnologiji i razvoju. Nadam se da će naša dva grada na osnovu međusobnih prijateljskih odnosa proširiti suradnju te realizirati zajedničke interese, kako su puni civilizacijskih elemenata i lokalnih specifičnih kulturnih resursa. Prvi koraci već su napravljeni, uz naglasak na gospodarstvo i nove tehnologije, a sada radimo na unapređenju kulturne razmjene i razumijevanja između građana dvaju gradova“, u uvodu je rekao gradonačelnik kineskog grada, i Čakovec istaknuo kao pogodnu platformu za investiranje.

Dmitar Maravić, predsjednik Uprave društva Maring d.o.o. sklopio je Sporazum o strateškoj suradnji s dvije tamošnje tvrtke. Prva je Jiangsu Guoxin New Energy Passenger Vehicle Co., Ltd., a potpisom su stvoreni preduvjeti za partnerstvo na području sklapanja i prodaje električnih automobila koje razvija i za domaće tržište u Kini proizvodi tvrtka Guoxin, gdje bi Maring d.o.o. bio partner za europsko tržište. Druga je tvrtka Yiwei Optoelectronics Technology Co., Ltd. s kojom je dogovorena proizvodnja visoko kvalitetnih i složenih LED rasvjetnih tijela koje razvija i tržište u Kini proizvodi Yiwei, gdje bi Maring bio partner za tržište EU. “Mi smo danas potpisali vrijedne sporazume, o zajedničkoj suradnji i prijateljstvu naših gradova, a nakon toga i o gospodarskoj suradnji. Nama se prilika za autoindustriju otvorila 2019. i 2020. godine, nakon toga je došla pandemija, no sada smo sigurni da će se pokrenuti posao sklapanja i proizvodnje električnih automobila, a u sljedećoj fazi na vodik. Već radimo na elektronici, a sada sve širimo na Kinu i svjetsko tržište. Investicija je to u velikom obimu koja bi otvorila i do 1000 radnih mjesta, s gradonačelnicom se nadamo da ćemo imati ljude koji će raditi“, rekao je Maravić te zahvalio Gradu Čakovcu i svojim suradnicima, na čelu s g. Chenom. “Upravo gradovi i tvrtke poput naših, koje vode računa o ekologiji te ekonomski razvoj ne stavljaju ispred kvalitete života svojih stanovnika, trebaju biti primjer svima ostalima. Suradnjom i budućim zajedničkim projektima, oba grada mogu dodatno razviti i iskoristiti svoje potencijale te svojoj djeci ostaviti nasljeđe kojim će se ponositi“, zaključila je čakovečka gradonačelnica.

PHOTOS BY: Unsplash, Grad Čakovec, cakovec.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.